Létrehozva: 2020.12.29.

Ha elegen beoltatják magukat, nyáron eldobhatjuk a maszkot

Mindenki alig várja, hogy vége legyen a járványnak és letehessük a maszkot, visszakapjuk a járvány előtti életünket, szabadságunkat. Jövő nyáron eldobhatjuk a maszkot, de a kézfertőtlenítésre és távolságtartásra továbbra is ügyelni kell!

Megkezdődött az oltás három budapesti, egy debreceni és egy nyíregyházi oltóponton, egyelőre az egészségügyi dolgozók kérhetnek vakcinát. Az első szállítmánnyal december 26-án 4875 személy számára elegendő oltóanyag érkezett, tegnap délig 1094 embert oltottak be, eddig senkinél nem tapasztaltak különösebb oltási reakciót. A következő, 35 ezer ember oltásához elegendő vakcina december 31-én érkezik és akkor további 16 oltópont csatlakozik a munkához. Azt követően hetente remélhetünk szállítmányt a Pfizer-BionTech mínusz 70 fokon tárolt oltóanyagából, de a jövő év első felében további oltóanyagok engedélyezése várható. A magyar kormány 17,5 millió oltóanyagot kötött le több gyártónál, többek közt a Modernánál, az Astra-Zenecánál és a Novavax-nál – emlékeztetett az operatív törzs tegnapi tájékoztatóján Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályvezetője. A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, az egészségügyi dolgozók után a szociális intézmények dolgozói és lakói következnek, tömeges oltásra pedig márciustól lehet számítani, akkortól összesen 25 oltópont várja majd azokat, akik jelentkeztek. Egy kérdésre válaszolva hozzátette: remélhetőleg a nyár hozhat könnyítéseket, akkorra lehet olyan mértékű az átoltottság, hogy a maszkviselésre már nem lesz szükség, de a személyes higiéniára, kézmosásra és távolságtartásra azután is ügyelni kell.

Fotó: Ripost

Nyájimmunitásról akkor lehet beszélni, ha a vírus nem tud terjedni, mert lényegében nem talál olyan embert, aki fogékony lenne rá.

Korábban Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa is arról beszélt, hogy nyárra elérjük a veszélyeztetett csoportok védelmét, és aki be van oltva, nem kapja el a fertőzést, vagy ha el is kapja, nem betegszik meg súlyosan, nem kerül kórházba.

Nyíregyháza, 2020. december 27.
Leszkoven János, a Covid-intenzív részleg egyik vezetõ fõorvosa megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szakrendelõjének épületében kijelölt dolgozói oltóponton 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdõdött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsõként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.
MTI/Balázs Attila

Az oltás menete * Aki szeretné beoltatni magát, regisztráljon, azok fognak meghívást kapni a legközelebbi oltópontra, akik regisztráltak. * Az oltásra jelentkezőnek ki kell töltenie egy adatlapot és beleegyező nyilatkozatot. * Az adatlap és az egészségi állapot alapján az oltóorvos dönt arról, az adott jelentkezőnek beadható-e a vakcina. 16 éven aluliakat, állapotos nőket, a vakcina bármely összetevőjére allergiásakat és lázas akut betegeket nem oltanak. * Az oltás beadását követően 25-30 percre megfigyelésre az oltóponton kell maradni, minden, először felvett oltást követően ez a gyakorlat. * Az oltásról a beoltott igazolást kap.

Aki volt covidos, az is regisztrálhat

Felmerült, hogy azok, akik átestek a fertőzésen, beoltathatják-e magukat, érdemes-e. Erre egyrészt Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora adta meg a választ, aki azt mondta: még két hónapot vár, azután ő is felveszi az oltást, tudniillik egy hónapja elkapta a vírust.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Galgóczi Ágnes, a NNK járványügyi főosztályának vezetője pedig azt mondta, érdemes beadatni az oltást azoknak is, akik korábban fertőzöttek voltak, a betegség lefolyása után három hónappal.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

borsonline.hu

Ők a 7 leggondoskodóbb csillagjegyek! Te köztük vagy ?

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

ripost.hu

Súlyos szívproblémával küzd a népszerű műsorvezető: „Vékony szálon csüng az élet”

hirtv.hu

Mutatjuk, kik Gyurcsány emberei a városházán

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

travelo.hu

Különleges, ám rendkívül mérgező növény nyílik a Hortobágyon és erdeinkben

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Anne Hathaway: Üzemanyagként tekintettem az alkoholra

ripost.hu

Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Deutsch Tamás: A dollárbaloldal már megint támadást indított Magyarország ellen

INSIDER

Hivatalos: megvan, mikor nyit pontosan a budapesti Primark

INSIDER

Orbán Viktor Budapesten folytatta az országjárást, Szentkirályi Alexandrával is találkozott

INSIDER

Eddig kell még kibírnod, hogy utána élvezhesd a nyáriasan meleg időt