INSIDER

Gyorsan terjed a magyar kutyákat fenyegető új halálos betegség

Öt-hat éve jelen van Magyarországon a kutyákat halálos veszéllyel fenyegető megbetegedés, a szívférgesség. A betegség a felmelegedés miatt azonban egyre elterjedtebb, már a kutyák csaknem egyötödét érinti.
  • Szerző: Ripost

A fertőzést szúnyogok terjesztik, így tavasszal és nyáron fokozottan oda kell figyelni a kedvencekre. A szívféreg 6-9 hónap alatt fejlődik ki, azért is érdemes félévente szűrni, mert a felnőtt, hím férgeket nem lehet kimutatni.

Először 6-9 hónapos korban javasolt vérvétellel szűrni a kölyköket, mert méhen belül is fertőződhetnek, aztán félévente, évente érdemes ismételni a vizsgálatot, ha biztosra akarunk menni – mondta a %%-nak Dr. Fekete Mónika kisállat-klinikus.

Hozzátette, hogy gondoskodni kell a szúnyogok elleni védekezésről és a vérben keringő lárvák elpusztításáról is. A szakértő hangsúlyozta, hogy a fertőződés nem közvetlenül megy végbe, hanem a szúnyogok vérszívásakor terjed tovább.

Így az ember is fertőződhet, a lárvák a vérben keringve bárhová eljutnak a szervezetben és gondot okozhatnak, például tumorhoz hasonló, nehezen elkülöníthető gócokat képezhetnek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?