INSIDER

Gulyás Gergely: ha lesz vakcina, Magyarország elsőként fog vásárolni

Az országgyűlési képviselő tájékoztatást adott a kormány legújabb döntéseiről a kormányinfó alkalmával.
  • Szerző: Ripost

A kormányülést Varga Judit igazságügy-miniszter hiányában tartották meg, a tárcavezető ugyanis a napokban pozitív teszteredményéről értesült, családjával karanténban van.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, hogy az egymillió főre vetített halálozási adatban átlag alatt vagyunk. A kórházi ágyak 47 százaléka üresen áll. Így felkészült az egészségügy és nincs szükség műtétek elhalasztására.

Fotó: MTI

Bejelentette, hogy az idei évre 72 százalékossá válik az egészségügyi béremelés! Novembertől 20 százalékkal nő az ápolók fizetése.

Gulyás Gergely elmondta, hogy minden uniós programban részt veszünk, és figyelemmel kísérik az oltóanyagok fejlesztését. Amint lesz vakcina, a magyar kormány elsőként szeretne vásárolni, ezért figyelemmel kísérik a fejleményeket. Az ország 6,5 millió oltóanyaghoz jut majd, ami 13 milliárd forintos kötelezettségvállalást jelent. arra kérték az operatív törzset, szakértők bevonásával vizsgálja meg az orosz és kínai vakcinákat, ha pedig ezek valós védettséget jelentenek a vírussal szemben, vásárolnak belőle.

Hozzátette: 1,3 millió influenza elleni oltóanyag áll az ország rendelkezésére és kérte, hogy mindenki adassa be magának. Mindössze a meghaltak 6 százalékának nem volt alapbetegsége, és ez is azt mutatja, hogy alapbetegségek, így az influenza mellett nagyon veszélyes a koronavírus.

A kormány úgy döntött, hogy a SZÉP-kártyával kapcsolatban ez évre hozott szabályokat kiterjeszti a jövő évre, a cél, hogy ne álljon le a turizmus Magyarországon.

Megjegyezte: továbbra is azt kérik, hogy az emberek ne utazzanak külföldre síelni, legutóbb is ausztriai síelőhelyeken alakultak ki gócpontok.

A BKK járatain a veszélyhelyzet megszűnésével kapcsolatos átmeneti szabályok miatt december 15-ig elfogadják a 2019/2020-as tanévre már érvényesített diákigazolványokat.

2066 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 54 278 főre nőtt itthon az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 47 többségében idős, krónikus beteg, így a betegség miatt meghaltak száma 1352 főre emelkedett, 15 655-en pedig már meggyógyultak – írja a kormány hivatalos tájékoztató oldala.

Az aktív fertőzöttek száma 37 272 fő. Az aktív fertőzöttek 29%-a, a meghaltak 38%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti. 2209 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 200-an vannak lélegeztetőgépen.

A járvány második hulláma zajlik egész Európában és Magyarországon is. Nő a fertőzések, a kórházban kezeltek és az elhunytak száma.

A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség

- írják a honlapon.

A kormány csütörtökön közzétett rendelete alapján, mától kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is. A sportrendezvények helyszínén és a szabadtéren megtartott gyűlésen maszkot kell viselniük a résztvevőknek. A sportrendezvényeken nem kell maszkot viselniük a sportolóknak, az edzőknek, a mérkőzésvezetőnek, a versenybírónak és a segítőinek. A gyűlésen felszólaló maszk nélkül mondhatja el felszólalását.Azt, aki a sportrendezvény vagy a gyűlés szervezőjének felszólítása ellenére sem visel maszkot, a rendezvény szervezője köteles felszólítani a helyszín elhagyására.

Emellett továbbra is kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A diákoknak ma elkezdődött az őszi szünet.

Fontos, hogy beteg, tünetes gyermeket lehetőleg most ne vigyünk a nagyszülőkhöz és olyan szabadidős programra, ahol zárt térben sokan vannak. Az őszi szünetben az iskolákban fertőtlenítő nagytakarítást végeznek.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket. A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett, további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik – írják a kormányzati honlapon.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?