INSIDER

Gulyás Gergely: Brüsszelnek le kell állítania a migránskártyaprogramot

A Miniszterelnökséget vezető miniszter több fontos dolgot bejelentett a Kormányinfón. Beszélt a közelgő EP-választások tétjéről, a falusi csokról, a szlovák "himnusztörvényről" és kitért a ferihegyi reptéren uralkodó állapotokra is...
  • Szerző: RIPOST

A miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján kiemelte: aggasztó, hogy terroristák juthatnak migránskártyához, és elfogadhatatlan, hogy az EU, illetve az ENSZ pénzzel segíti az Európában tartózkodásukat. A kormánynak információi vannak arról, hogy létezik a migránskaraván veszélye. Nem tudni, hogy ez valósággá válik-e, de ha igen, a magyar határvédelem felkészült, és képes megvédeni az országot.

Azért kell küzdeni az európai parlamenti kampányban, hogy olyan eredmény szülessen, amely azt a világos üzenetet hordozza, hogy az európai, illetve a magyar polgárok bevándorlásellenes bizottságot szeretnének

 

- mutatott rá.

A magyar gazdaság stabil

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az aggodalomra okot adó európai gazdasági adatok ellenére a magyar gazdaság alapjai stabilak, és a gazdasági növekedés tartalékai biztosítottak. Gulyás Gergely közölte: bár tapasztalható megtorpanás a világgazdaságban, a magyar gazdaságnak vannak növekedési tartalékai, így a gazdasági válság elkerülhető, illetve Magyarország ebből kimaradhat. A magyar gazdaság egyelőre dinamikusan nő – tette hozzá.

Indul a falusi csok

Július 1-jétől indul a falusi csok, a kormány legutóbbi ülésén döntött a támogatás részletszabályairól – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely tájékoztatása szerint összesen 2486 települést érint a program, amely a tanyákra teljes egészében kiterjed. A falusi csoktól azt várják – mondta a miniszter –, hogy segítse a vidék népességmegtartó erejét, hogy ne néptelenedjenek el a falvak.

Segítség az aszálykárosult gazdáknak

Az elmúlt időszak csapadékszegény időjárása miatt a termelők idén eddig mintegy 550 aszálykárt jelentettek be körülbelül 24 ezer hektárnyi területre. A gazdáknak az Agrárminisztérium által kifejlesztett agrárkárenyhítési rendszer nyújt segítséget – közölte Gulyás Gergely. Hangsúlyozta, az agrártárca felkészült arra, hogy mindent megtegyen a kárenyhítés érdekében.

Elfogadhatatlan a szlovák himnusztörvény

Gulyás szólt a szlovákiai törvényről, amely megnehezíti a jövőben más országok himnuszainak eléneklését nyilvános helyen: ezt a miniszter elfogadhatatlannak tartja, és erről a külügyminisztérium hamarosan nyilvánosan is közli állásfoglalását.

Nem volna helye a szovjet emlékműnek

Felszabadulás vagy megszállás volt, hogy a szovjet hadsereg kiszorította a németeket a második világháborúban?

Az alkotmányos álláspont egyértelmű: Magyarország 1944. március 19-én elvesztette szuverenitását, és ez 1990. május 2-áig, a szabadon választott magyar parlament megalakulásáig nem állt helyre. Egyik megszállás követte a másikat.

 

Nem volna helye az elesett szovjet katonáknak emléket állító obeliszknek a Szabadság téren. Ha dönthetnénk, hogy ott legyen az emlékmű, vagy ne legyen, akkor ne legyen ott. Ennek eltávolítása azonban lehetetlen az orosz fél beleegyezése nélkül – tette világossá Gulyás.

Állatokat sem lehetne tartani a ferihegyi terminálokon

„Kevés érdeme és sok történelmi bűne van a szocialista kormánynak. A repülőtér 2005-ös értékesítése a legnagyobb bűnök közé tartozik” – mondta Gulyás. Visszavásárolni most drága lenne, így nincsen tervben. Ugyanakkor „a kormány elégedetlen azzal, ahogy a Budapest Airport a repülőteret működteti.

A fapados gépeknél olyan terminált használnak, ahol nyári meleg időszakában az állategészségügyi szabályok szerint állatokat sem lehetne tartani.

 

Ehhez képest onnan embereket indítanak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?