INSIDER

Nem elég a papucs és a fürdőruha: Kiderült, hogy nyaralhatsz a görög tengerparton

Több nélkülözhetetlen lépést is meg kell tennie annak, aki Görögországban szeretne nyaralni.
  • Szerző: Ripost

Nyitva állnak a turisták előtt a görög partok és az éttermek teraszain is habzsolhatjuk a helyi finomságokat. Aki Görögország felé kacsintgat, jó ha tudja, hogy a hatóságok véletlenszerűen ellenőrizhetik az odautazókat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Regisztrálni kell

Fontos tudni, hogy az utazás megkezdése előtt legalább 24 órával kötelező kitölteni az úgynevezett Passenger Locator Formot (PLF). A magyar családoknak egy QR-kódot vagy a kinyomtatott űrlapot kell bemutatni a határon. A szárazföldi területek mellett – Lefkada, Salamis és Evia szigetek – kivételével az ország összes szigete látogatható, de csak oltási, vagy védettségi igazolvánnyal, vagy negatív, 72 óránál nem régebbi PCR- és 24 órán belüli gyorsteszt bemutatásával.

Csak a bűvös hármassal tudsz belépni

Aki Görögország partjain akarja süttetni magát, háromféleképpen kaphat zöld utat az országba. A hatóságok elfogadják az angol nyelvre lefordított védettségi igazolványt és a védettségi igazolást is, a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet, de a korábbi Covid-fertőzést igazoló papírt is. A Covid-igazolást a megbetegedés dátumát követő 2. hónaptól 9 hónapig fogadják el. Az országban az összes Magyarországon engedélyezett vakcinát elfogadják, a 2. oltást követő 14. naptól. Az 5 évnél fiatalabbak az fenti dokumentumok nélkül is beléphetnek az országba.

Görögország

Fotó: pixabay.com

Legyen nálunk maszk!

Magyarországhoz képest Görögország néhány lépéssel hátrébb jár az enyhítésekben, ezért a maszkviselés kül- és beltéren is kötelező, de a vendéglátóhelyek és a szálláshelyek, valamint a strandok is nyitva vannak. A strandokon a családok kivételével minden napernyőt csak két személy használhat.

A szállodában maradhat a védettségi kártya

A védettséget igazoló kártyát bátran a szállodában hagyhatjuk, mert Görögországban csak beutazáskor kérik az igazoló dokumentumokat, a helyi szolgáltatások igénybe vételéhez nincs rájuk szükség. Ugyanakkor a hatóságok bármikor ellenőrizhetik az egészségi állapotunkat egy gyorsteszttel vagy PCR-teszttel. Ha Covid-beteget találnak, a beutazó családot 14 napra karanténszállodába küldik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?