INSIDER

Genderőrület: már a kártyafiguráknak se lehet nemük?!

A gender ideológia újabb őrült megnyilvánulása jelent meg: Indy Mellink újragondolta a francia kártyát, miután sértőnek találta, hogy a király erősebb a királynőnél. Vajon ezen logika mentén a magyar kártyát, netán a sakkot is újragondolja majd?
  • Szerző: Ripost

A nemek közötti határ teljes elmosását hirdető, a gendersemlegességet a jelenlegi és a jövő generációra erőltetők hisztériája újabb megdöbbentő eredményt hozott. Egy 23 éves holland lány, Indy Mellink „feltalálta” a nemsemleges francia kártyát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az első ötletek hamar elbuktak

Indy Mellink a cardplayerlifestyle.com internetes portálnak adott interjújában elárulta, miután kártyázás közben bosszankodott a lapokon megjelenő régi értékek láttán, az apja közölte vele, ha nem tetszik, találjon ki valami újat. A lány első ötlete a király helyett egy királyi pár volt, a dáma helyett egy hercegi párt képzelt el, a bubit földművesekre akarta cserélni, de aztán rájött, hogy ezek újabb aggályokat vetnek fel. Hiszen mit szólnak az ellentétes nemű párokhoz a melegek és a leszbikusok, a fehér bőrű szereplőkhöz a más rasszhoz tartozók, nem beszélve a vagyon és rang okozta ellentétekről.

Credit: Indy MellinkCover Images. January, 2021

Segített az olimpia

Mellink kisasszony végül úgy döntött, hogy az olimpiai medálok alapján bronzra, ezüstre és aranyra cseréli a bubit, a dámát és a királyt, így nem csak a figurájukat, de a betűjelüket is megváltoztatta. A holland lány pedig a piacképesnek gondolt ötletéből pedig máris pénzt akar csinálni: honlapon népszerűsíti és árulja is a kártyapaklijait. Igaz, nem volt elég következetes: a fekete lapokat, azaz a pikkeket és treffeket elfelejtette lecserélni, mondjuk zöldekre.

Credit: Indy MellinkCover Images. January, 2021

Vajon a magyar kártya megússza?

Bár a magyar kártya, vagy más néven Tell-kártya (mivel a rajta szereplő figurák Schiller: Tell Vilmos című drámájából valók) szinte kizárólag férfi karaktereket tartalmaz, az ászoknál kétféle sor is létezik. A hazánkban jóval ismertebb változatban a férfi figurák dominálnak, míg a „bécsi változatban” a nők vannak túlsúlyban. A tűznél melegedő férfi helyett rőzsét cipelő néni látható, a tök ászon egy nő áll sarlóval és búzával, az ősznél egy fehérnép préseli a szőlőt, akinek egy férfialak viszi az újabb fürtöket, de a tavasz hölgye is másképp néz ki.

Ezt a paklit egyelőre nem érte el a genderőrület, így nem száműztek még egyetlen figurát sem a kártyalapokról. Igaz, akiknek nem tetszenek a klasszikus tervek, azok a Piatnik nemzetközi oldalán kedvükre tervezhetnek kártyát, amit a cég elkészít.

Mi lesz a sakkal?

Vajon a világ talán legnépszerűbb táblajátéka vajon megússza a gender-őrületet? Hiszen a táblán a király mellett ott a királynő. A szakavatottak azonban csak legyintenek, hiszen annak a bábunak a hivatalos neve Vezér. S mivel a játék neve Uralkodót jelent, így a Király nem cserélhető le.

Gendersemleges játékok a webboltban

Az egyik legnagyobb amerikai üzletlánc, a Target honlapján már lehet kifejezetten gendersemleges játékokra is keresni. A találatok között szerepel többek közt a Négy-a-nyerő, a Torpedo, a Jenga, az UNO, a és a Rummikub is.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?