INSIDER

Durva jövő fenyegeti a magyar esőembereket, csontukig hatolhat a veszély

Az autistákat az egészséges embereknél is jobban megviselik a változások. Márpedig most egy olyan területen szenvedhetnek hiányt, ami a csontukig hatolhat.
  • Szerző: Ripost

Tatán, az Esőemberekért Egyesület – Szent Gergely Lakóotthon nyolc sérült, autista fiatalnak nyújt fejlesztést, munkát és kényelmes lakóteret. Eddig a lakók a legkedvezőbb és legkényelmesebb feltételek között éltek. Most azonban veszélybe került a komfortjuk: a jelenlegi kazánok ugyanis nem alkalmasak arra, hogy a következő évben is biztosítsák a fűtést és a meleg víz szolgáltatást. Mindezek nélkül pedig csontukig hatolhat a hideg...

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Schenk Lászlóné Erika, az Esőemberekért Egyesület elnöke bízik benne, hogy idén sikerül felújítani a lakóotthon fűtésrendszerét. (Fotó: Esőemberekért Egyesület)

„Két évtizede az infrastruktúránkat a hosszútávú működés szempontjával alakítottuk ki, de ennyi év után a fűtésrendszer elavult. Sajnos az elmúlt télen volt, hogy heti háromszor-négyszer jönnie kellett a szerelőnek, mert elromlottak a kazánok és nem lett volna fűtés és meleg víz ” – mondja Schenk Lászlóné Erika, az egyesület elnöke a -nak.

Van, hogy hetente többször is javítani kell az elavult kazánokat (Fotó: Esőemberekért Egyesület)

Az egyesületnek szerencsére van egy nagyszerű szerelője, aki éjjel-nappal a rendelkezésükre áll és azonnal segít, ha baj van, így még kibírták az elmúlt telet, de egy újabb már óriási kockázat lenne.

„Nem szeretnénk kockáztatni, hogy a lakóinknak akár egy napra is ne legyen meg a komfortja. Az autizmus tünetek a váratlan események hatására felerősödnek, olyankor pedig az autista személyek valamilyen viselkedés eltérést mutatnak. Ha nincs rend és a dolgok nem flottul, a megszokott kerékvágásban és előrejelezhetően mennek, az nem tesz nekik jót” – árulja el Erika. Már pedig, ha nincs fűtés és melegvíz a fürdéshez, az kibillenti őket az egyensúlyukból.

Az Esőember Egyesület – Szent Gergely Lakóotthonban a konyha, étkező és a nappali egy légterű, ahol a lakók közösen tölthetik az idejüket (Fotó: Esőemberekért Egyesület)

2,8 millió forint lenne az új fűtésrendszer

Az egyesület 2021-re tervezi a kazánok cseréjét és ahol elengedhetetlen, ott a fűtési rendszert is korszerűsíteni szeretnék. Erre viszont nincs elég pénzük. „Az erre szánt anyagi források nem állnak rendelkezésünkre. A csere és felújítás várható költsége 2,8 millió forint, de az egyesületnek csupán 600 ezer forintja van erre a célra”. Az otthon most adományokból igyekszik összeszedni a hiányzó összeget terveik megvalósítására, melyhez azok, akik segítséget nyújtanának, az Esőemberekért Egyesület honlapján találják meg az ehhez szükséges információkat.

Báló Tamás lánya már 13 éve él az otthonban

A családoknak megnyugtató, hogy tudják, szeretteik jó helyen vannak, kiváló körülmények között, és megfelelő szakemberekkel körülvéve.

Báló Tamás: „A családok és az egyesület egyedül nem képes fedezni a fűtésrendszer felújítását” (Olvasói fotó)

„Mindennel elégedettek vagyunk. Látjuk, hogy a lakók jól érzik magukat az otthonban, de sajnos a fűtésrendszer gyakran gondot okoz. Bízunk benne, hogy az ott élőknek nem kell hidegben és melegvíz nélkül maradniuk a következő télen. Az egyesület és az ápoltak családja egyedül már nem tudná fedezni a fűtésrendszer cseréjét, mert az hatalmas anyagi teher és rendkívüli kiadás” – mondja Báló Tamás.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?