INSIDER

Forgalomcsillapítási láz: rengeteg parkolóhelyet megszüntetnek Budapesten

Még csak tesztüzemmód van, máris tele a budapestiek hócipője a forgalomcsillapításnak nevezett emberkísérlettel! Több száz parkolóhelyet szüntetnek meg, de helyette nem kínálnak más megoldást. Aki a fővárosban lakik, nem járhat autóval?
  • Szerző: Ripost

Tizenöt tesztjellegű mintaprojekt kezdődött a fővárosban, ennek során több száz parkolóhelyet szüntetnek meg a kerületi önkormányzatok. A sort Niedermüller Péter kezdte Erzsébetvárosban, összesen 129 eddig meglévő parkolóhelyet szüntetnek majd meg, a polgármester száznak a megszüntetését már be is jelentette, a többi annak az áldozata lett, hogy számos utcát egyirányúvá tettek.

Erzsébetvárosban a közösségi oldalon sorjázó kommentek szerint már szombaton kikerült a megállni tilos tábla a Dob utca ezen részére, noha csak hétfőtől él a tiltás (Fotó: Ripost)

Emiatt is ki vannak akadva a lakók, mert csak óriási kerülővel tudnak hazamenni, és állandóan a táblákat kell böngészni, nem lehet rutinból vezetni.

Ferencvárosban három utcában is megváltoztatták a forgalmi irányt, ott is parkolóhelyek szűntek meg, igaz, azok helyett legalább 10-15 új helyet kialakítottak.

A sort Soproni Tamás VI. kerülete folytatta: megszüntették az Andrássy út szervizútjain lévő parkolási lehetőséget. Ez nemcsak az ott lakók bánata, hanem a színházszerető közönségé is, mert az Oktogon környékén sok színház, étterem van.

Fotó: Ripost

„A Rózsa utca és a Vörösmarty utca között lezárták a szervizutat, így aztán az ott lakóknak, amikor parkolóhelyet keresnek, el kell menniük egészen az Oktogonig ahhoz, hogy meg tudjanak fordulni. Míg az újonnan kialakított sétálóutcát jó, ha 10 ember használja, körülbelül kétszáz lakóval kiszúrtak” – nyilatkozta Barna Zsolt a nak.

„Szép dolog a zöld város és még örülnék is ennek, ha nem nehezítené tovább a parkolást” – mondta Edina, aki azért nem akarta, hogy kiírjuk a teljes nevét, nehogy azt higgyék, politizál, mert ő különben szimpatizál a főpolgármesterrel és az elképzeléseivel, de a gyakorlati kivitelezés pártállástól függetlenül nem jól sikerült szerinte.

„Az itt elvett parkolóhelyek nagyon fognak hiányozni nekünk, lakóknak. Mi legtöbbször BKV-val járunk, de vannak esetek, mikor elkerülhetetlen, hogy autót használjon az ember. Különben is, azért, mert a fővárosban élünk, ne legyen autónk?! Egy horror a hazajövetel! Időnként 8-10 kört is tennünk kell, mire helyet találunk” – tette hozzá a fiatal nő.

A fővárosban voltaképp projektnek nevezett emberkísérlet folyik: a tervek szerint a 15 forgalomcsillapító intézkedés októberig tart. A lakók tartanak a szeptembertől, amikor mindenki visszatér a nyaralásból és elindul az iskola.

„Meglátják, Bangkok leszünk, vehetünk tuktukot, ha menni akarunk valahová” – legyint egy VII. kerületi lakos.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?