INSIDER

Fordulat az olaszliszkai lincselő ügyében: ez történt a börtönben

Szögi Lajos családja ötmilliós összeghez juthat. Ez az olaszliszkai lincselés elsőrendû vádlottjaként 17 évre ítélt ifjabb H. Dezső úgynevezett sérelemdíja.
  • Szerző: Ripost

A férfi a börtönkörülmények – az illemhely, a meleg víz hiánya és a szellőztetés – miatt perelte be a magyar államot, és első fokon nyert. A kártérítési igény egy emberként háborította fel a közvéleményt, ráadásul a Szögi családnak jogerősen megítélt 46 milliós kártérítésből az agyonvert tanár hozzátartozói eddig egy fillért sem láttak.

Ha a végzés jogerőssé válik, H. Dezső egy fillért sem fog kapni az ötmilliós összegből – mondta a Borsnak az ügytől független jogász, dr. Surdy Miklós ügyvéd. – A fogvatartottaknak megítélt összegeknél először ugyanis az elmaradt gyermektartási díj és a sértettek vagy hozzátartozók polgári jogi igényének kielégítése élvez elsőbbséget. Mivel Szögi Lajos családjának korábban 46 milliós kártérítést ítéltek meg jogerősen, az ötmilliót ők kapják – magyarázta Surdy Miklós, aki korábban bíróként tevékenykedett.

Szögiék azonban csak akkor kaphatják meg ezt a pénzt, ha a végrehajtási eljárás folyamatban van. Utóbbi tényét Helmeczy László, a család ügyvédje megerősítette. Hozzátette, a 46 milliós kártérítés mára már körülbelül 60 millió forintra szökött a kamatok miatt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?