INSIDER

Fordulat az érettségi botrányban: ez a férfi szivárogtatta ki a feladatsort

Egy 41 éves lajosmizsei férfi juttatta el a feladatsorokat a vizsga előtt a diákokhoz.
  • Szerző: Ripost

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség korlátozott terjesztésű minősített adattal való visszaélés miatt vádat emelt egy 41 éves lajosmizsei férfi ellen, aki egy lajosmizsei nyomda alkalmazottjaként az idei magyar nyelv és irodalom, valamint a matematika írásbeli érettségi feladatsorok egy részét, illetve a történelemérettségi teljes feladatsorát „kilopta” a munkahelyéről, majd ismerőseinek kiszivárogtatta.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A 41 éves vádlott egy lajosmizsei nyomdában dolgozott, ahol a 2019-es középszintű írásbeli érettségi vizsga feladatsorait nyomtatták ki. Ezek a feladatlapok a vizsgák megkezdéséig „korlátozott terjesztésűnek” minősülnek, vagyis a feladatokat az érettségi vizsgák előtt tilos nyilvánosságra hozni, jogosulatlanul megszerezni, módosítani vagy illetéktelen személy részére hozzáférhetővé tenni.

A vádlott közreműködött a feladatsorok nyomtatásában, ami előtt egy titoktartási nyilatkozatot is tett. Ebben tudomásul vette, hogy a minősítés ideje alatt titoktartási kötelezettség terheli. A vádlott azt is tudta, hogy bűncselekményt követ el, ha a korlátozott terjesztésű feladatsorokat jogosulatlanul megszerzi, vagy jogosulatlan személy részére hozzáférhetővé teszi.

A magyar érettségi feladatlapjait április 25-én, a matematika feladatokat a következő napon, míg a történelem feladatlapokat május 2-án nyomtatták ki a lajosmizsei nyomdában, amiben a vádlott is részt vett. A nyomtatás után – a munkaköre adta lehetőségekkel visszaélve – a vádlott a magyar, valamint a matematika érettségi feladatsorok egy-egy részét, továbbá a teljes történelem feladatsor egy példányát a ruhájába rejtve „kicsempészte” a nyomda területéről.

A vádlott célja az volt, hogy a feladatsorokat még a vizsgák megkezdése előtt az érettségiző ismerősei részére eljuttassa, hogy így „segítse” az eredményes érettségit. A jogtalanul megszerzett feladatsorokat apja élettársának adta át, hogy azokat továbbítsa a rokonságba tartozó, érettségiző fiataloknak.

Az így kiszivárogtatott feladatlapokat személyesen, illetve interneten továbbítva több személy – érettségiző diákok, illetve azok rokonai, ismerősei – megismerte. Ők azonban nem tudták, hogy a feladatsorok a megismerés időpontjában minősített adatot képeznek.

A szabadlábon védekező, büntetlen előéletű vádlottat a főügyészség korlátozott terjesztésű minősített adattal való visszaéléssel vádolja, amely bűncselekményt a törvény 1 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget. Az ügyész felfüggesztett fogház kiszabását kérte a vádlottal szemben azzal, hogy a nyomdai gépmesteri foglalkozástól is tiltsák el határozott időre. A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?