INSIDER

Fordulat a Fenyő-gyilkosság ügyében, előkerült egy levél

A levél szerint Jurányi és ukrán társai 1998-ban meg akarták zsarolni Gy.-t, mivel az hírlett, hogy ő ölette meg Fenyőt.
  • Szerző: Ripost

Árnyalhatja a képet a Fenyő-gyilkosság részleteivel kapcsolatban az egykori maffiózó, Jurányi Zsolt.Az épp börtönben ülő férfi ezt mondja abban a levélben, amely ügyvédjén, dr. Siklér Ernőn keresztül került a Blikk birtokába. A gengszterből lett író, akiről tudni lehet, hogy baráti viszonyt ápolt a 90-es évek alvilági figuráival, a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban azt állítja: Gy. Tamás aligha lehetett felbujtó a gyilkossági ügyben, a megrendelőt egészen máshol kell keresni.

A levél szerint Jurányi és ukrán társai 1998-ban meg akarták zsarolni Gy.-t, mivel az hírlett az éjszakai életben, hogy ő ölette meg Fenyőt, amiért az betett neki a Nap Tv-vel kapcsolatban. A zsarolás után azonban a banda egy telefonhívást kapott az akkor már nem Magyarországon tartózkodó olajos keresztapától, hogy hagyják békén Gy,-t. Ám a telefonhívás nem érte el a célját: az ukránok nem ijedtek meg.

"Pár nappal később az akkori orosz–ukrán maffia második embere behívatta a spanomat, aki mellesleg a sógora volt, majd közölte vele: el kell engedni ezt a sztorit. Mivel rokonok voltak, a miértjére is válaszolt a nagy ember, amelyet a barátom velem is megosztott" – fogalmazott Jurányi sejtelmesen. 

A levél szerint Fenyő Jánosnak azért kellett meghalnia, mert az ukránokat kihagyta egy üzletből. Amikor erre figyelmeztették az irodájában, Fenyő pisztolyt rántott, és azt üvöltötte: őt a Miami orosz főnök se tudta befenyíteni, nemhogy pár elpuhult ukrán paraszt Kárpátaljáról. Ez a megnyilvánulása vezetett a kivégzéséhez – áll a levélben.

Fenyő János 1998. február 11-én, 17 óra 48 perckor autójával a Margit utcában egy piros lámpánál állt, amikor 17 óra 50 perckor egy Agram pisztollyal tizenkilenc lövést adtak le rá. A médiacézár azonnal meghalt. A tettest, Jozef R.-t életfogytiglanira ítélték, viszont Gy. Tamást és P. Tamást csak évekkel később gyanúsították meg felbujtással. .P a gyanú szerint Gy. megbízásából küldhetett bérgyilkosokat Fenyőre.

"A védencemtől a birtokomba került levél, amely az összes többi bizonyítékkal együtt értékelhető, alátámasztja azt, hogy Jurányi Zsolt aktív részese volt a Fenyő-gyilkosságot követően az akkori éjszakai életet megmozgató eseményeknek. A levél tartalma és ügyfelem információi befolyásolhatják az ügy kimenetelét" – mondta a lapnak dr. Siklér Ernő.

És ezeket olvastad már?