INSIDER

Fontos tudni: erre kell figyelni a BKK járatain a veszélyhelyzet megszűnése után

A rendelet visszavonása a diákigazolványok, a nyugdíjas és kisgyermekes bérletigazolványok, az álláskeresők bérlete és egyéb, utazáshoz szükséges dokumentumok és igazolványok érvényességét is érinti.
  • Szerző: Ripost

Véget ért a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet, a rendelet pedig több, utazáshoz szükséges dokumentum érvényességét is befolyásolja, amelyre érdemes figyelni a következő napokban – írja közleményében a BKK, amelyre a vg.hu hívta fel a figyelmet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Markovics Gábor

  • Bár a rendelet szerint az egészségügyi dolgozók csak a veszélyhelyzet idején utazhatnak díjmentesen, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ a zavartalan átmenet biztosítása érdekében úgy döntött, hogy türelmi időt alkalmaz. Az egészségügyi dolgozók 2020. június 30-án, kedden utazhatnak utoljára díjmentesen, július 1-től, szerdától már kizárólag érvényes jeggyel, vagy bérlettel használhatják a BKK járatait.
  • A diákok a 2019/2020-as tanév I. féléves matricájával érvényesített magyar diákigazolványokkal maximum 2020. december 15-ig, igazolhatják az utazási kedvezményre való jogosultságukat.
  • Azok a nyugdíjas, vagy kisgyerekes bérletigazolványok, amelyek a veszélyhelyzet ideje alatt jártak le (2020. március 11. – június 17. közötti időszakban), 2020. december 15-ig továbbra is használhatók.
  • Az álláskeresők bérletének kiváltására 2020. július 4-től újra a veszélyhelyzetet megelőző szabályok vonatkoznak, amelyekről a bérlet leírásában, vagy a BKK korábbi közleményében lehet olvasni.
  • Azok a magyar hatóságok által kiállított, személyazonosító igazolványok, útlevelek és kártyaformátumú vezetői engedélyek, amelyek a 2020. március 11. – július 3. időszakban járnak le, 2020.12.15-ig használhatók a 65. évüket betöltött személyek díjmentes utazására való jogosultságának igazolására, továbbá a teljes árú bérletekhez is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?