INSIDER

Fontos levelet kapnak a lakáshitelesek a banktól: vastag boríték jön, ne dobd ki

Lakáshitelesek százezrei kapnak levelet hamarosan a bankjuktól: új ajánlatot kapnak részletes számításokkal a lakáshitelük átalakítására. A cél az, hogy megelőzzék a törlesztőrészletek elszállását úgy, hogy fix kamatozásúvá alakítsák a változó kamatú hiteleket.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Időzített bomba ketyeg a lakáshitelesek alatt: mindenki attól fél, hogy elszállnak a törlesztések, mert kamatemelési hullám kezdődik. Akinek korábban devizahitele volt, az már tapasztalta, milyen, amikor hirtelen elkezdenek nőni a törlesztőrészletek – most egy hasonló helyzettől szeretnék megvédeni a hiteleseket.

Ezért a jegybank egy ajánlást adott ki a Bankszövetséggel együttműködésben. A bankok mintegy 130 ezer, változó kamatozású jelzáloghiteles ügyfelet tájékoztatnak a hitel kamatkockázatáról, és a kiszámítható, fix kamatra való átszerződés lehetőségéről.

 

A levélben konkrét számítások lesznek

A bankoknak ajánlatot kell tenniük. Az értesítő levélben konkrétan kiszámítják, mekkora havi törlesztő-emelkedéssel járna egy 1, 3 vagy 5 százalékos kamatemelés. A becslések szerint minden 1 százalékos emelés havi 4200 forinttal növelné a törlesztőt egy 15 év futamidejű és 8 millió forintos tőketartozású jelzáloghitelnél, és 5 ezer forintos emelkedést egy 20 éves futamidejű, 10 milliós hitelnél.

„A banknak legalább kétféle szerződésmódosítási lehetőséget kell nyújtania: 5 éves vagy 10 éves kamatrögzítésű, vagy a futamidő végéig fix kamatú hitelre”

– mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Érdemes fixre váltani, hogy kiszámítható legyen a törlesztő

„A szakemberek jó része új pénzügyi válság kirobbanására számít, ami kamatemelkedést eredményezhet. Ilyenkor jóval nagyobb biztonság, ha valakinek fix kamatozású a törlesztése” – magyarázta lapunknak Szopper Zsófia pénzügyi szakértő. – „Ha fix kamatozásra váltunk, az kisebb törlesztőrészlet-emelkedéssel jár, de ez nem számottevő, cserébe viszont biztos és kiszámítható a futamidő végéig. A konkrét összeg függ attól, hogy milyen futamidejű és mekkora a tartozás. Ha elszáll a kamat, és valaki marad a változó kamatozásnál, nagyon durván is megnőhet a törlesztőrészlete.”

A jegybank korábbi számítása szerint a következő 8-10 évben a változó kamatozású hitelek kamata 4 százalékkal, a törlesztő 40 százalékkal nőhet.

Olcsó lesz szerződést módosítani

Ha valaki átvált fix kamatozású hitelre, csak a szerződése egyetlen eleme módosul. Ennek nincs végtörlesztési, folyósítási, jelzálogtörlési és bejegyzési vagy ingatlan-értékbecslési díja. A jegybank elvárása, hogy a bankok legföljebb az ahhoz kapcsolódó legszükségesebb díjat számítsák fel. Tárgyalások folynak a közjegyzőkkel, hogy a szerződésmódosítások díja olcsó legyen. 

Főleg azok kapnak banki értesítőt, akiknek még legalább 10 éves futamidő van hátra, hitelszerződésüket 2015 februárja előtt kötötték, hitelüket fizetik vagy fizetési késedelmük legfeljebb 90 nap. További feltétel, hogy hitelük nem állami kamattámogatott vagy gyűjtőszámlás, és nincsenek átmeneti fizetéskönnyítő programban.

A bankoknak legalább egy hónapig fenn kell tartaniuk a szerződésmódosítási lehetőséget. A lehetőséggel nem élő ügyfelek később évi egyszer, friss számításokkal új tájékoztatást kapnak

Mennyivel nő a törlesztés, ha emelkedik a kamat?

A részletek a szerdai napilapban!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?