INSIDER

Fontos közleményt adtak ki a gyermekorvosok a 12 év felettiek Covid-oltásáról

Nem véletlenül időzítette a nyári szünet első napjára a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesülete a közleményt a 12 év felettiek Covid-oltásáról.
  • Szerző: Ripost

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) támogatja a 12 év feletti korosztály COVID-19 elleni védőoltását. A gyermekek körében gyakran enyhe formában zajló fertőzés ellenére érintettségük nem elhanyagolható a közvetlen vírushatás és a járvány járulékos következményei miatt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mint írják: a kamaszok szociális kapcsolataik révén nagy szerepet játszanak a vírus tünetmentes átadásában, amely a víruscirkuláció fenntartásával kedvez újabb mutációk kialakulásának.
Nyájimmunitást a fiatalok védőoltása nélkül nem érhetünk el, ráadásul a fertőzés kimenetele még gyermekeknél sem megjósolható, ezért hatékony és biztonságos védőoltás jelenlétében súlyos szakmai hiba a gyermekek természetes immunitására építeni.

Fotó: MTI

Javasolják a 12-18 év közötti korosztály oltását, különös tekintettel:
– a COVID-fertőzés szempontjából rizikócsoportokba tartozókra
– akik külföldi utazáson, nemzetközi tömegrendezvényeken vesznek részt
– hozzátartozójuk külföldön dolgozik
– rizikócsoportba tartozó hozzátartozóval élnek együtt
– nem estek át COVID-19 fertőzésen.

A fokozott fertőzőképességű delta variáns már számos európai országban jelen van és a legnagyobb fenyegetést az oltatlanok számára jelenti.
A mRNS oltás hatékonysága kiváló a fiatal korosztályban, a variánsok ellen is véd és a járvány őszi fellángolásának rizikója lényegesen meghaladja az oltás esetlegesen előforduló kockázatait.

A nyári szünidő időszaka ideális az oltások tervezhető kivitelezéséhez mind a rendelőkben, mind az oltópontokon.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?