INSIDER

Megszólalt a WHO az omikron kapcsán

Az Egészségügyi Világszervezet most tiszta vizet öntött a pohárba, azzal kapcsolatban, mennyire hatékonyak a vakcinák az új variáns ellen.
  • Szerző: Ripost

„Nincs ok kételkedni abban, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák védelmet nyújtanak a Covid-19 súlyos szövődményeinek kialakulása ellen az omikron variáns esetében is” – mondta el Michael Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti igazgatója az AFP francia hírügynökség szerda hajnalban megjelent interjújában.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

„Nagyon hatékony oltóanyagok állnak rendelkezésünkre, amelyek bizonyították erejüket az eddigi összes variánssal szemben, ami a súlyos megbetegedést és kórházba kerülést illeti, és semmi okunk azt gondolni, hogy ez most máshogy lesz” – fogalmazott Ryan.

A variáns eddig viselkedése nem utal arra, hogy az eddigi változatoknál súlyosabb betegséget tudna okozni, Afrikában egyes helyeken enyhébb tünetekről számoltak be” – folytatta a WHO-igazgató, hozzátéve, hogy az omikron variáns esetében még csak a vizsgálatok kezdeti szakasza tart, és óvatosan kell elemezni az adatokat.

A Bloomberg News kedden dél-afrikai kutatókra hivatkozva arról írt, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcina részleges védelmet nyújt az omikron variánssal szemben, amit emlékeztető oltásokkal erősíteni lehet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?