INSIDER

Folytatódhat a Városliget fejlesztése

Az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslat elfogadása esetén érvényét veszti a Fővárosi Közgyűlés által elrendelt, a Városliget területére vonatkozó változtatási tilalom és ezzel elhárul az akadály a park zöldfelületi fejlesztései elől.
  • Szerző:

A Városliget Zrt. közleménye szerint a Főváros még február végén döntött a Ligetet érintő változtatási tilalomról, melynek következtében le kellett állítani a park zöldfelületi fejlesztéseit, többek között a Kis botanikus kert és az Ötvenhatosok terén kialakítandó Promenád területén, a futókör, a multifunkcionális sportpályák és az új kutyás élménypark teljes zöldfelületi kialakítását és a korábban leaszfaltozott felületek visszazöldítését.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Főváros által elrendelt változtatási tilalom ugyanakkor nem vonatkozott azon építési tevékenységekre, amelyek már építési engedéllyel rendelkeznek.

Látványterv: Liget Budapest

Így zavartalanul folytatódhattak a munkálatok a már épülő – Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza, Dózsa György úti mélygarázs – létesítmények esetében, és nem vonatkozott az építési engedéllyel rendelkező parki létesítmények, többek között a futókör, a sportpályák és a kutyás élménypark most zajló, a kertészeti fejlesztéseken kívüli építési munkálataira sem.

Ezen kívül nem vonatkozott a változtatási tilalom az Új Nemzeti Galériára, a Magyar Innováció Házára és a Városliget Színházra eddig meg nem kezdett építkezéseire sem, hiszen azok is érvényes és végrehajtható építési engedéllyel bírnak.

Fotó: Városliget Zrt.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a beterjesztett törvényjavaslatot, akkor zavartalanul folytatódhatnak a park zöldfelületének fejlesztését szolgáló és a Főváros által elrendelt zöldstop miatt leállított munkálatok és nyártól kezdve ütemezetten a ligetlátogatók több ezer négyzetméter olyan új zöldfelületet vehetnek birtokba, amelynek létrehozását a változtatási tilalom megakadályozta volna.

A Városliget átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest projekt az ország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkáját ötvözi egy, a millenniumi idők óta nem látott kulturális intézményfejlesztési programmal. A projektnek köszönhetően a park zöldfelülete több tízezer négyzetméterrel, a mostani 60 százalékról 65 százalékra nő, a park beépítettsége pedig 7 százalék alatt marad.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?