Létrehozva: 2019.09.19.

Főleg a kisebb pénzű nagycsaládoknak segít az autóvásárlási program

Az összes szerződés negyede Dacia, tehát nem a luxusautók vásárlását, hanem a kisebb pénzű családok nagyobb autóhoz jutását támogatja a kormány nagycsaládos autóvásárlási programja.

Viccesen úgy is mondhatnánk, hogy eddig 186-szor több Daciát vásároltak a nagycsaládosok július 1-je óta, mint Volvót, vagy Audit, hiszen az utóbbiakból csak 1-1 ilyen szerződést kötöttek eddig, míg Daciából 186-ot... Mindenesetre a statisztika azt mutatja, hogy a kormány programja a kisebb pénzű családoknak jelent hatalmas segítséget. A program bevezetése óta még két hónap sem telt el, de már most látszik, hogy egyrészt rengetegen érdeklődnek a program iránt, másrészt az intézkedéssel főként azok a kisebb pénzű családok járnak jól, akik egyébként nem tudnának kocsit venni.

Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-bejegyzése szerint hétfő reggelig már 12 814 beadott autóvásárlási igényt regisztráltak, 700 szerződést pedig már meg is kötöttek.

Mint korábban a Ripost is beszámolt róla, július 1-je után a három- vagy több gyermekes családok legalább 7 üléses új autó vásárlásához 2,5 millió forint (de legfeljebb a vételár 50%-ának megfelelő) támogatást igényelhetnek a Magyar Államkincstártól. Azok is igénybe vehetik a támogatást, akiknél úton van a harmadik gyerek.

A legnépszerűbb márka az eddig megkötött szerződések száma szerint a Dacia, kicsit lemaradva az Opel követi. A másik véglet az olyan drágább márkák, mint például a Volvo, vagy az Audi. Ezekre mindössze 1-1 szerződést kötöttek eddig.

Mindez nem véletlen. A hétszemélyes Dacia Lodgy belépő ára a legalacsonyabb, például a Dacia Schiller honlapja szerint 3 millió 649 ezer forint, vagyis a nagycsaládosok ennek feléért, vagyis már 1,8 millióért hozzájuthatnak a kocsi alapváltozatához. Ugyanakkor a 7 személyes Volvo XC90 alapára 18 millió körül van, így 9 milliós önerő kellene a vásárláshoz, amit kevesen tudnak kifizetni, a kocsi fenntartásáról nem is beszélve.

A Ripost megkereste a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületét is, hogy valóban az ár-e az elsődleges a nagycsaládosok választásában.

„Valóban az ár dönt. A kereskedőinket sajnos nem érinti ez a nagyszerű támogatási formája a kormánynak, mert mi csak használt autókkal foglalkozunk, ám javasoltuk, hogy a használt autókra is terjesszék ki a kedvezményt. Felvetésünkre kedvezően reagáltak, és azt közölték velünk, hogy foglalkoznak a témával„ – mondta lapunknak Fojt Attila, az egyesület elnöke.

A szakember elmondása szerint, ha mindez megvalósulna, akkor nyilván egy alacsonyabb összegű támogatási formával az Euro6-os használt autók kerülnének képbe, melyeknél a legöregebb most öt év körül van.

„Így azok a nagycsaládosok is tudnának autót vásárolni, akiknek így is drága még egy új autó ”– tette hozzá Fojt Attila.

A nagycsaládos találkozón is rengetegen érdeklődtek a kocsik iránt

A múlt hétvégén rendezték meg a Nagycsaládosok Országos Egyesületének őszi találkozóját a szentendrei Skanzenben, több ezren jöttek el. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának segítésére a rendezvényen nyolc autómárka modelljeit is tesztelni lehetett.

–Nagyon sok család jött megnézni az autókat, információkat kértek az autóról és bele próbálták a gyerek üléseket- mondta el a lapunknak Varga Bence, a VW kiemelt értékesítője a rendezvényen.

Működik a családvédelmi akcióterv

A kormány július 1-jén léptette életbe az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett családvédelmi akcióterv 4 pontját. Babaváró támogatást eddig 32 ezren igényeltek, és 22 ezren már szerződést is kötöttek. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását 13 ezren kérvényezték. A jelzáloghitel elengedésének kibővített lehetőségével háromezren éltek. Életbe lépett a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott kölcsön is. Január 1-jétől hatályba lép az akcióterv két új eleme, a nagyszülői gyed és a négygyermekes édesanyák szja-mentessége.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

life.hu

Hagyományőrző programok – Így élheted át a régmúlt húsvétjait

mandiner.hu

Puzsért is felhívta Bohár Magyar Péter ügyében (Videó)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte