INSIDER

Figyelmeztet a magyar orvos, egyre több gyerek kerül emiatt műtőbe

A gyermeksebész hasznos tippeket osztott meg a szülőkkel arra az esetre, hogy elkerüljék a bajt, de arra is, ha már megtörtént a gond.
  • Szerző: ripost

Hosszú bejegyzésben figyelmeztette a szülőket Dr. Kőnig Róbert a gyerekekre leselkedő veszélyekről. A tavasz közeledtével ugyanis számos ártalmatlannak tűnő tevékenység miatt is bekövetkezhetnek súlyos gyerekbalesetek.

Az orvos azt figyelte meg, hogy az utóbbi időben négy és félszer többen kerülnek műtőasztalra a Budai Családkórházban a gyerekek közül trambulin okozta baleset miatt.

Gyerekbalesetek: dr. Kőnig Róbert elmondta, mire érdemes figyelni a szülőknek.

Gyerekbalesetek: dr. Kőnig Róbert elmondta, mire érdemes figyelni a szülőknek.
Fotó: Youtube

„Ez egy akrobatikus eszköz, nem való mindenkinek... Azt figyeltük meg a Budai Családkórház – Új Szent János Kórház és Szakrendelőben négyszer több trambulin-sérülést elszenvedő gyermek fordult meg az ambulanciákon, és 4,5-szer többen kerülnek emiatt műtőasztalra az utóbbi időben. Érted: műtétre! Javaslom, hogy folyamatos szülői, felnőtt felügyelet mellett használják a gyerekek, a trambulin körül legyen biztonsági háló és párnás rugófedő, az eszközt pedig a kert legalacsonyabb pontján, messze a fáktól helyezzék el a felnőttek. Egyszerre egy gyerek használja! És még egyszer, 6 éves kor alatt egészségtelen!” – fogalmazott az orvos a Facebook-oldalán.

Dr. Kőnig Róbert emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy az őszi bezártság során kikopott szabályokat tavasszal újra le kell fektetni a gyerekek érdekében.

„A négyéves kor alatti gyermekek többsége fejsérüléssel érkezik az ambulanciákra, ők még nem tudnak jól esni, hiszen magasabban van a súlypontjuk. Az idősebb korosztály már kiteszi a kezét eséskor, így csillapítva az ütést. Ennek viszont az az ára, hogy könnyebben szenvednek csukló- vagy felső végtagtörést. Beszélgessünk kicsit újra velük, mielőtt kiengedjük őket újra!”

Emellett a védőfelszerelések fontosságáról is beszélt, ami véleménye szerint minden esetben fontos, nem csak falmászáskor, de kerékpározás során is. Példamutatásként azt javasolja, hogy a család felnőtt tagjai is vegyenek fel például sisakot, hiszen ha ezt látja a gyerek a szülőktől, akkor jobban rögzül a fejében, hogy mit kell tennie.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?