Létrehozva: 2021.08.17.

Íme, a friss adatok: ennyivel nőtt az új fertőzöttek száma

A delta vírusmutáns több európai országban és már hazánkban is terjed, ezért azt kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg.

Szerző Ripost

A beoltottak száma 5 681 559 fő, közülük 5 500 369 fő már a második oltását is megkapta. 45 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 810 549 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy beteg, így az elhunytak száma 30 042 fő. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 768 519 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 11 988 főre csökkent. 85 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A delta vírusmutáns több európai országban és már hazánkban is terjed, ezért kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg. Az iskola közeledtével felhívják a szülők figyelemét, hogy a 12 éven felüli gyermeket automatikusan lehet regisztrálni oltásra és számukra is nyitva az időpontfoglaló.

Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét. Már 130 ezren a harmadik oltást is felvették. Az NNK májusig visszamenőleg megvizsgálta a laborok által beküldött összes mintát és eszerint a beküldött 393 mintából 253-nál igazoltak deltát. Az első deltavariánst májusban találták, azóta az emelkedés folyamatos. Az utóbbi két hétben heti 60-61 delta variánst igazoltak.

Az iskolakezdés közeledtével az iskolákban is lehetőséget biztosítanak a 12 év feletti diákok oltására azoknak, akik valamilyen oknál fogva az interneten nem tudnak időpontot foglalni. Magyarország az elsők között ért a 12 év felettiek oltásához, a szülők június óta tudnak regisztrálni. A 12-17 éves korosztályban eddig közel 200 ezren regisztráltak oltásra és 162 ezren (81%) már fel is vették azt. Az internetes regisztráció és időpontfoglalás továbbra is nyitott, ez a legegyszerűbb módja a gyermek beoltásának. Emellett augusztus 30. és 31., valamint szeptember 2. és 3. napokon az iskolákban is lesz oltási akció. A szülők az iskolától kapnak tájékoztatást és augusztus 25-ig az iskolának vissza kell jelezniük, hogy kérik, vagy nem kérik a gyermeküknek az oltást. Az oltás Pfizer-vakcinával fog történni az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával.

A diákok oltása Magyarországon május óta zajlik, elsőként a 16-18 év közötti korosztály, majd a 12-15 év közötti korosztály számára lett elérhető. A diákok és a pedagógusok átoltottságának köszönhetően az idei iskolakezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, amikor még nem volt vakcina és csak korlátozásokkal lehetett védekezni a vírus ellen.

A kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. Ezért továbbra is az oltást javasoljuk, mind a diákok, mind a pedagógusok védelme érdekében.

Az iskolák a napokban elektronikus úton értesítik a szülőket az iskolai oltás lehetőségéről. A szülőnek legkésőbb augusztus 25-ig kell vissza jeleznie az iskolának, hogy kéri, vagy nem kéri gyermekének az oltást. Az iskolák ez alapján összesítik az oltási igényeket, és a létszám alapján vagy a tanuló saját iskolájában vagy egy közeli iskolában lesz kijelölve az oltás helyszíne, amelyről a szülők az oltás pontos időpontjával együtt külön értesítést fognak kapni.

Az oltásra a 18 év alatti diáknak magával kell majd vinnie a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot, a 18 évet betöltött diáknak a jelentkezési lapot. Ezeket a szülők emailben megkapják.

Az első oltást követően 3 hét múlva kerül sor a második oltásokra ugyanabban az iskolában, ahol az első oltás is történt.

Mindemellett felhívjuk a figyelmet, hogy nem kell feltétlenül megvárni az iskolai oltást, hiszen a gyermeket továbbra is könnyedén lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu holnapon, majd automatikusan időpontot lehet foglalni a kórházi oltópontokra a www.eeszt.gov.hu honlapon. Ugyanez még azon pedagógusra és iskolai dolgozóra is igaz, aki esetleg még nem vette fel az oltást. A már korábban beoltott pedagógusok és iskolai dolgozók akár már a harmadik oltásra is tudnak időpontot foglalni.

A 32. héten valamennyi szennyvízmintában alacsony SARS-CoV-2 koronavírus koncentráció volt kimutatható. Az alacsony szint ellenére Békéscsabán, Szolnokon és Tatabányán kis mértékű emelkedés tapasztalható, a többi mérési-helyszínen az értékek jellemzően stagnálnak vagy csökkenő tendenciát mutatnak a korábbi hetek eredményeihez képest.

Az elmúlt hónapokban végrehajtott oltási programnak köszönhetően Magyarországon az idősek döntő része már be van oltva. Az összes oltottból több mint 2,1 millióan 60 év felettiek. Ez azt jelenti, hogy a 2,5 millió 60 év feletti honfitársunk 84%-a már felvette az oltást, sokan már a harmadik oltás lehetőségével is éltek. Nagyjából 400 ezer olyan idős ember van, aki még nem élt az oltás lehetőségével, ők vannak leginkább kitéve a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyásának. Tekintettel arra, hogy már hazánkban is terjed a delta vírusvariáns, kérjük a még beoltatlan időseket és családtagjaikat, hogy fontolják meg újra az oltást és jelentkezzenek a háziorvosnál vagy regisztráljanak az interneten.

Az oltásra a legegyszerűbb az interneten jelentkezni: www.vakcinainfo.gov.hu

Majd pár nappal a regisztráció érvényesítését követően automatikusan lehet időpontot foglalni a legkényelmesebben elérhető kórházi oltópontra: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Emellett az idősek nyugodtan kérhetik a háziorvostól is az oltás beadását. Ez esetben a háziorvossal kel egyeztetni az oltás időpontját, helyszínét, a háziorvos dönt az olthatóságról és a vakcináról is. A mozgásképtelen, nehezen mozgó idősekhez a háziorvosok házhoz mennek. Ez esetben a háziorvos helyben, papír alapon végzi el a regisztrációt, nincs szükség előzetes internetes regisztrációra.

Az idősotthonban élő gondozottak átoltottsága magas, hiszen ott már az év elején megtörtének az oltások. Az egészségügyi dolgozók után az idősotthonok voltak a másodikak az oltási sorrendben. Az az idős ember, aki idősotthonban él és még nincs beoltva bármikor jelezheti oltási szándékát az idősotthon vezetésének, és ugyanez a teendő, ha már be van oltva, de most már a harmadik oltását szeretné megkapni.

A vírus továbbra is itt van, a delta vírusmutáns gyorsan terjed és sajnos nem zárható ki a negyedik hullám sem. A beoltatlan idősek vannak a legnagyobb veszélyben. Az ő meggyőzésükre kérjük a családtagokat és a háziorvosokat is.

A háziorvosok munkáját több napja több praxisban már közel száz orvostanhallgató is segíti. Őket a kormányhivatalok rendelik ki a háziorvosok mellé előzetes igényfelmérés alapján. A hallgatók olyan háziorvosi praxisokban végeznek oltási, illetve tájékoztatási tevékenységet, amelyek területén a legmagasabb a már regisztrált, de be nem oltott 60 év feletti lakosok száma. Az orvostanhallgatók szakmai felügyelete a járvány elleni védekezést elősegítő egyes intézkedésekről szóló 439/2021. (VII. 23.) Korm. rendelet szabályozásának megfelelően történik.

Emellett a Semmelweis Egyetem felhívást intézett a szakorvosképzést most kezdő rezidensei felé is, akik a szabályozás szerint önkéntes orvosként vehetnek részt a feladatban.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezeket a gumikat messziről kerülje el, ha nyári szett vásárlását tervezi!

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Maximilian Steinmann

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin