Létrehozva: 2021.03.14.

Sok az új fertőzött, elhunyt 162 beteg

A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról. Kérjük, hogy tartsák be az óvintézkedéseket!

8863 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 516 490 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 162, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 952 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 351 891 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 147 647 főre emelkedett. 8764 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1005-en vannak lélegeztetőgépen.

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 319 266 fő a beoltottak száma, ebből 392 703 fő már a második oltását is megkapta. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy veszélyeztetettségük miatt a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. A háziorvosok ehhez AstraZenecát kaptak ezen a héten, a kórházi oltópontokon pedig Szputnyikkal és Pfizerrel oltanak. Kérjük, hogy a hosszú hétvégén is tartsák szem előtt, hogy a járvány rendkívül intenzíven terjed, kerüljék azokat a helyeket, ahol nagyobb esélye lehet a fertőzésnek!

A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat. A harmadik hullám kezdete óta újabb egymillióval nőtt a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Az időseket különösen kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu

honlapon! A védőoltás életet ment.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány a korlátozások szigorításáról döntött, ezek hétfőtől léptek életbe. Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország. A március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépett újabb védelmi intézkedések a következők.

  • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
  • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
  • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
  • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-mint
  • Az üzleteket be kell zárni. Kivétel: az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.
  • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális-, pénzügyi-, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat.
  • Az éttermekben továbbra is van lehetőség elviteles vásárlásra.
  • Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. Az önkormányzatok kérésére az óvodákban és az iskolákban biztosítani kell a gyermekfelügyeletet. A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.
  • A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.
  • Szigorítjuk a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzuk.
  • Kiterjesztjük a bértámogatást és az adókedvezményeket azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.
  • A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

  • A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Dárdai kirohanása messze van a legőrültebb edzők balhéitól

    origo.hu

    Oroszország háborús üzenetet küldött Izraelnek és Iránnak

    borsonline.hu

    Újabb sztárpár talált egymásra, mindenki őket nézte a verseny alatt

    hirtv.hu

    Menczer Tamás: Ilyet csak egy tróger csinál + videó

    ripost.hu

    A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

    magyarnemzet.hu

    A Hertha már tárgyal Dárdai Pál utódjával, a berlini szurkolók kiakadtak

    origo.hu

    Sejtelmesen üzent Stana Alexandra

    travelo.hu

    Firenze leghíresebb hídja végre visszakapja eredeti pompáját

    ripost.hu

    Sokan lemondanak róla, Hosszú Katinka így juthat ki az olimpiára

    ripost.hu

    Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

    ripost.hu

    Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

    ripost.hu

    Négy csillagjegy, akikre bármikor számíthatsz

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

    INSIDER

    Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

    INSIDER

    Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

    INSIDER

    A kormány milliókat ad otthonfelújításra - hamarosan indul a pályázat

    INSIDER

    Még több riasztást kapott az ország, erre az időjárásra senki nem számított!

    INSIDER

    Dől a füst: felcsaptak a lángok Budapesten, kigyulladt egy tízemeletes

    INSIDER

    A fagyok is visszatérhetnek: drasztikus lehűléssel ér véget az áprilisi nyár

    INSIDER

    Borzalom Kiskunhalason: lángoló ruhában ült az ágyán a nyugdíjas asztalos, döbbenet, hogyan mentették meg az életét