INSIDER

Ferenc pápa ígéretet tett Orbán Viktornak, és az Európai Unióról is elmondta véleményét

Pozsonyból hazafelé tartó útján Ferenc pápa készséggel válaszolt az újságírók kérdéseire. A kellemetlennek szánt kérdésekre is..
  • Szerző: Ripost

Ferenc pápa a múlt hétvégén tett látogatást hazánkban. Az egyházfő az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére érkezett, majd ezt követően Szlovákiába repült tovább. A pápa a hazafelé tartó úton szívesen fogadta az újságírók kérdéseit, és mindegyikre egyenes választ adott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Orbán Viktornak ígéretet tett

Ferenc pápa a Magyar Kurírnak elmondta: semmiféle rossz szándék nem volt a mögött, hogy hazánkba „csak” a kongresszus zárómiséjére érkezett, és nagyon szívesen találkozott Orbán Viktorral is.

Ferenc pápa ígéretet tett Orbán Viktornak

Ferenc pápa szerint a miniszterelnök nagyon kedves volt, és megígérte neki, amint lehet, visszalátogat

„Először nem igazán értették az emberek: „Csak a szertartásra jön, és minket, magyarokat meg sem látogat?”; és van, aki rosszat feltételezett. Nem! Elmagyaráztam, hogy a szlovákiai látogatás már el volt tervezve – de csak a fejemben –, és ezt a látogatást utána [az eucharisztikus kongresszus után] kezdtem meg. De megígértem az elnökötöknek, akivel találkoztam – ez a harmadik alkalom, hogy találkozom vele –, hogy átgondolom, vajon jövőre vagy a rá következő évben el tudnék-e jönni, mert nagyon sok értéke van a magyaroknak… Megragadott, mennyire mély nálatok az ökumenizmus iránti érzék. Ez mélyen megérintett.” – idézi az újság a pápát.

Ferenc pápa ígéretet tett Orbán Viktornak

Ferenc pápa magyarországi látogatásán nagyon jól érezte magát Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

„Meg kell keresni Európa gyökereit”

A pápa arra a kérdésre, hogyan látja az európai kereszténység jövőjét, komoly kritikát fogalmazott meg az Európai Unióval szemben.

„Általánosságban Európának – mindig elmondom, elismétlem – az alapító atyák álmait kell követnie. Az Európai Unió nem egy értekezlet, hogy bizonyos dolgokat elintézzünk … egy mélyen lelki-szellemi valóság, az Európai Unió alapja egy olyan szellemiség, amelyet Schuman, Adenauer, De Gasperi álmodott meg, ezek a nagy államférfiak. Oda kell visszatérni! Mert fennáll a veszélye annak, hogy az Európai Unió csak egy irányító hivatal legyen, de ez nem helyes. El kell menni egészen a misztikáig [az unió szellemiségéig], meg kell keresni Európa gyökereit, és tovább kell vinni azokat. És úgy gondolom, minden országnak előre kell haladnia. Igaz, bizonyos érdekek, talán nem európai érdekek, megpróbálják az Európai Uniót ideológiai gyarmatosításra használni, és ez elfogadhatatlan. Nem! Az Európai Uniónak önmagában függetlennek kell lennie, és minden országnak azonos szinten kell állnia, a nagy alapítók álmából nyerve inspirációt. Én így látom. És ti, magyarok: veletek voltam tavaly [két éve] Erdélyben. Csodálatos volt az a magyar mise!”

A pápa ígéretet tett Orbán Viktornak

A pápa saját bevallása szerint nagyon jó hangulatban telt a találkozó hazánk vezetőivel, (Orbán Viktor, Áder János, Semjén Zsolt), közel egy órát beszélgettek

„Sok a fiatal, sok a gyerek”

A pápa azt is megosztotta – külföldi újságíró kérdésére -, hogy nagyon tetszik neki hazánk környezettudatossága, valamint a családvédelmi törvények, mivel az egyik nagy aggodalma, hogy több európai országban csökken a népesség.

„Az elnök elmagyarázta nekem, hogy milyen törvényük van arra, hogy segítsék a fiatal párokat a házasságkötésben és a gyermekvállalásban. Ez érdekes. Ez egy törvény… nem is tudom… eléggé hasonlít a francia törvényhez, de fejlettebb. (...) láthatóan sok a fiatal, sok a gyerek.” – magyarázta az egyházfő, aki az interjúk végén arra a kérdésre, hogy mit szól a homoszexuálisok házasságkötéséhez, többször kihangsúlyozta:

„A házasság az házasság. Ez nem azt jelenti, hogy elítéljük azokat az embereket, akik ilyenek, nem, kérem szépen, ők a testvéreink! Kísérnünk kell őket. De a házasság mint szentség egyértelmű, ez világos. A házasság mint szentség férfi és nő között valósul meg.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?