Létrehozva: 2019.07.25.

Félmilliót kaphat évente, akinek a gyerekét nem vették fel a bölcsibe

Újabb segítséget kapnak a kisgyermeket nevelõ családok. A szülõk havi 40 ezer forint pénzbeli hozzájárulásra pályázhatnak július 31-tõl, hogy vissza tudjanak menni dolgozni. Ez a lehetõség megoldja azt az átmeneti gondot, hogy kevés a hely az állami bölcsõdékben.

Tóth Katalin egy Borsod megyei kis faluban él. Szeretne visszamenni dolgozni, de az ő településükön nincs bölcsőde, a szomszéd faluba pedig nem vették fel az egy éves Áront.

„Oda tartozunk, de ott nincs elég hely, mert három faluból járnak oda a gyerekek" – mondta el a %Ripost%-nak az anyuka. „Azokat részesítik előnyben a felvételinél, akiknek a szülei mindketten munkába járnak, így nem jutott be a mi fiunk. De ha nincs kire hagyni, akkor hogyan keressek munkát?" – kérdezi.

„Jó dolog a bölcsődefejlesztés, de mire az én gyerekemnek is lenne hely, addigra felnő."

Szükség van a második keresetre

Számára és a hasonló gonddal küzdő családok számára megoldás az a pályázat, ami szerdán jelent meg a Magyar Államkincstár honlapján. Ott ugyanis pályázni lehet arra, hogy az állami bölcsődéből kiszorult gyermeket családi vagy munkahelyi fizetős bölcsibe írassák, a részvételi díjból havi 40 ezer forintot az állam áll. Ráadásul nem kell már munkahellyel rendelkeznie a pályázónak, elég, ha az első havi kifizetés kérelmezésekor benyújtja az igazolást arról, hogy dolgozik. Katalinnak eddig eszébe sem jutott a fizetős megoldás.

„Jó ötlet, valószínűleg pályázni fogunk, ha találok megfelelő munkahelyet, ahol bölcsi is van, vagy olyan családi bölcsit, ahol biztonságban tudhatom Áront, amíg dolgozom. Még ha havi 40 ezernél valamivel többe kerül, akkor is megérné nekünk. Áron szereti a gyerektársaságot, és szükségünk van a keresetemre."

 

Folyamatosan lehet pályázni 2022-ig

Bár a pályázatra már július 31-től megnyílik a lehetőség, nem kell kapkodni, folyamatosan beadható az igénylés az ország egész területéről. Vannak olyan települések és a főváros 13 kerülete, ahonnan még igazolást sem kell vinni, hogy nem vették fel a picit az állami bölcsődébe. Azok a szülők viszont, akik már dolgoznak, nem igényelhetik ezt a támogatást, hiszen esetükben már megoldott a gyermek felügyelete.

Tavaly 2879 gyereket utasítottak el férőhely hiányában a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A %Ripost% megkérdezett néhány bölcsődét: vidéken általában 4–5 gyereket kell egy helyről elutasítani, de a fővárosban és Pest megyében van olyan intézmény is, ahol több mint tíz gyereket nem tudtak felvenni.

„Aki úgy látja, hogy az ő gyerekét biztosan nem veszik fel, az be sem adja a jelentkezését" – mondta lapunknak az egyik miskolci bölcsőde gondozója. Szerinte jóval több gyerek elhelyezése okoz gondot a szülőknek, mint ahányat visszautasítottak.

Új lendületet kapnak a családi bölcsődék

Vannak, akik megtehetik, hogy fizessenek a bölcsődéért. Háromféle fizetős megoldás van: a munkahelyi, a mini és a családi bölcsőde. Az utóbbi kettőben a fővárosban havi 60-80 ezer, vidéken havi 40-50 ezer forintért kínálnak egésznapos felügyeletet és ellátást. Az elegáns budai magánintézmények 120-180 ezer forintot is elkérnek, nyelvtanítást, úszásoktatást és egyéb extrákat kínálva. A pályázat nem tesz különbséget aszerint, milyen megoldást talál a szülő, de csak havi 40 ezer forintig állja a számlát. Ha pedig a fizetendő díj kevesebb, akkor a havidíjjal megegyező a támogatás.

 

Most, hogy pénzt kérhetnek a szülők erre, tartunk tőle, hogy megrohanják az intézményt" – mondta a %Ripost%-nak egy neve elhallgatását kérő családi bölcsőde üzemeltetője. Egy vidéki kis intézmény tulajdonosa azonban nagyon örül: így végre többen megengedhetik majd maguknak, hogy fizessék a térítési díjat, ez akár a csődtől is megmenthet jó néhány, kisebb településen üzemeltetett családi bölcsődét.

 

2022-re minden gyereknek jut hely

A családvédelmi akcióterv 7 pontja közül az egyik a bölcsődék fejlesztése. Az a cél, hogy 50 ezerről 70 ezerre emelkedjen a férőhelyek száma. A terv szerint 2019 végéig 10 ezer hellyel bővülnek a bölcsődék, 2020-ban ötezer, 2021 pedig további hatezer férőhelyet létesítenek. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere uniós forrásból 95 milliárd forintra emelte a bölcsődei férőhelyek bővítésére szánt idei összeget, amelyre megyei és helyi önkormányzatok, nonprofit szervezetek, egyházak és alapítványok is pályázhatnak július 1-je óta. Az elnyert összegeket régi bölcsődék felújítására, bővítésére vagy új bölcsőde építésére, illetve eredetileg más célra használt ingatlanok nölcsődének történő átalakítására lehet fordítani.

 

A pályázat pontos feltételei és további információ: allamkincstar.gov.hu

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez az óriásmellű modell zaklatta az angol sztárcsapat focistáit - képek

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

vg.hu

Senkinek sem kell a Rolex – beszakadt a svájci óraexport

ripost.hu

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

hirtv.hu

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

mindmegette.hu

Itt a Lidl nagy dobása: ilyen még nem volt egyik hazai boltban sem!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Nem fogsz hinni a szemednek, ez történt Victoria Beckham születésnapján - Videó

magyarnemzet.hu

Az Orbán-gyűlölő Lilu hatalmas öngólt lőtt, ezt nagyon benézte

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Minden esése emlékeztet minket arra, hogy fogy az időnk" – Alig merik kivinni az udvarra szülei az izomsorvadásos Ádint

INSIDER

Ezt nem hiszed el: emberi ürülékkel és konyhai szeméttel repül a magyar légitársaság gépe

INSIDER

Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Menczer Tamás: Néhány óra alatt összegyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz