INSIDER

Felháborodtak a szülők, 3 helyen is szilánkosra tört a 9 éves kisfiú karja a budai iskolában

Egyelőre senki nem vállalta a felelősséget az ügyben.
  • Szerző: Ripost

Három helyen szilánkosra tört egy kilencéves magyar kisfiú karja, mert az udvaron az egyik évfolyamtársa egy dzsudódobással fellökte. A szülők szerint a pedagógusok nem jártak el megfelelően az eset során.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az eset egy II. kerületi általános iskolában történt pár hete. A sérült kisfiú édesapja a Magyar Darts Szövetség elnöke, Balázs Gábor nyilatkozott a -nak.

„A kisfiamat tavaly írattuk be ebbe az iskolába, mert az egy évvel idősebb lányom is idejár, és elégedettek voltunk az iskola nevelési programjával. Nem sokkal később azonban gondok adódtak, a gyerekek nagyon erőszakosan viselkedtek egymással, többször volt olyan is, hogy a fiam különböző zúzódásokkal, sérülésekkel jött haza. Pár hete azonban végleg elszakadt a cérna nálunk, mert számunkra elfogadhatatlan dolog történt” – mondta Gábor. Majd így folytatta:

„Épp szünet volt és a gyerekek az udvaron játszottak, amikor a kisfiamhoz, odalépett egy fiú és egy dzsudódobással a földre lökte. A gyerek ráesett a karjára, ami több helyen eltört. Ezután az osztálytársai szólt a tanítónőnek, hogy a fiam sír és a karja furcsán áll. A tanító megnézte a gyerek karját, majd azt mondta, hogy nincs eltörve, ha tudja mozgatni és ne nyavajogjon. Az esetről sem orvost, sem mentőt, sem minket nem értesítettek. A fiamnak azonban nagy fájdalmai voltak és a tízéves nővére, kísérte ki az iskolából. Amikor a feleségem odaért, rögtön elvitte az ügyeletre, ahol kiderült, hogy azonnal műteni kell a karját, mert három helyen szilánkosra tört” – mesélte az apa.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)

„Mondanom sem kell, hogy nagyon megijedtünk, nem értettük, hogy történhetett ez meg. A fiam karját hat hete műtötték meg és azóta sem tudja mozgatni, a feleségem folyamatosan orvosokhoz viszi, nem is tud dolgozni emiatt. Szeretnénk tudni, hogy ki a felelős ezért, hogy ki hibázott, mert szerintünk ilyen nem történhetne meg egy iskolai közösségben. Jeleztük a történteket az iskola és a tankerület vezetése felé, de sem jegyzőkönyvet, sem információt, még egy bocsánatkérést sem kaptunk. Ezért feljelentést tettünk a rendőrségen, ahonnan elutasító választ kaptunk, pedig ez nem az első ilyen eset volt ebben az iskolában. Panaszt tettünk, bízunk az igazságszolgáltatásban. Egyelőre nincs felelős, mindenki hallgat, mi pedig mindennap szembesülünk azzal, hogy a kisfiunkat mennyire megviselték az események. Csak remélni tudjuk, hogy a fiunk sérülése nem lesz maradandó” – mondta megtörten Gábor.

A kisfiú édesapja a -nak elküldte a dokumentumokat, amik igazolják, hogy a gyermek valóban súlyos sérüléseket szenvedett, illetve a rendőrségi feljelentés elutasításáról szóló határozatot is továbbította a szerkesztőségünk felé.

A zárójelentés

A rendőrség válasza

Vizsgálati lap

Az ilyen esetekben nagyon nehéz kideríteni, hogy mi történt pontosan és hogy ki a felelős. A szülő nyilván a gyerekét védi és mindent megtesz azért, hogy igazságot szolgáltasson. Fontos kérdés, hogy mit tehet egy pedagógus ilyen helyzetben és mennyi a felelőssége, ha a gyerekek közötti konfliktusól ilyen balesetek következnek be.

Horváth Katalin általános iskolai tanító szerint alapvetően a pedagógust nem lehet felelőssé tenni amiatt, hogy egy gyermeket baleset ér az iskolaudvaron, amennyiben megfelelő pedagógusi felügyelet volt.

„A konkrét esetről nem mondhatok véleményt, hiszen csak az édesapa elbeszéléséből tudjuk, mi történt, de általánosságban elmondható, hogy az iskola felelőssége addig terjed, hogy megfelelő felügyeletet biztosítson a gyermekek mellé. Ha egy pedagógus látja, hogy a diákok bántják egymást, verekednek, természetesen közbe kell avatkoznia, de azért nem lehet felelőssé tenni, hogy egyik gyerek meglöki, megrúgja a másikat, aki elesik és emiatt esetleg sérülést szenved, ez kivédhetetlen. Alapszabály viszont, hogy ha a diáknak egészségügyi panasza van, akkor az iskolaorvoshoz kell küldeni vagy orvoshoz vinni és azonnal értesíteni kell a szülőket” – mondta a -nak a pedagógus.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?