INSIDER

Felfüggesztette az ügyvédi kamara Gyurcsány ügyvédjét

Czeglédy Csaba még kérhet jogorvoslatot, de amint hatályba lép a tagsági felfüggesztés, nem praktizálhat tovább, be kell fejeznie munkáját.
  • Szerző: Ripost

Felfüggesztette a hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba ügyvédi kamarai tagságát a Vas Megyei Ügyvédi Kamara. Lehetősége van jogorvoslatra, de amint érvénybe lépni a felfüggesztés, nem folytathatja tovább ügyvédi munkáit.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője nem egyszer fordult a Vas Megyei és a Magyar Ügyvédi Kamara etikai bizottságához Czeglédy Csaba miatt, aki ismerten Gyurcsány Ferenc jogi képviselője. Elsőként 2018-ban kezdeményezte a felfüggesztését bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős értékű költségvetési csalás miatt.


Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke egy korábbi sajtótájékoztatón
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Legutóbb pedig Budai akkor írt a kamarának, amikor kiderült, hogy a Czeglédy-ügyben egy Binszki József nevű ügyvéd úgy vállalta el három vádlott védelmét, hogy előtte velük érdekellentétben álló, beismerő vallomást tett, és ügyészséggel egyezséget kötött vádlottat képviselt – írja a Magyar Hírlap.

Czeglédyt korábban egyébként már jogerősen elítélték. Gyurcsány ügyvédje korábban a közösségi oldalán reagált a vádakra és erős bírálatot fogalmazott meg a kamara elnöknek, Bánáti Jánosnak. Azóta pedig mind a mai napig több vezető ellenzéki politikust, sőt önkormányzatot is képviselt.

Egy másik ügyben Czeglédy Csaba és húsz társa ellen bűnszervezet működésében való közreműködésért, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásért, illetve hamis magánokirat felhasználásáért emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség.

Czeglédy Csabát és két társát a Humán Operátor Zrt. működésével összefüggésben elkövetett gazdasági csalás bűntettével is vádolják – olvasható a közleményben, amelí szerint Czeglédy Csaba mint a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője 2011-től egy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja az volt, hogy csökkentsék a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségét és mentesüljenek a személyi jövedelemadó (szja) megfizetése alól.

A bűnszervezet működése során több magyarországi multinacionális vállalatnak, vállalkozásnak közvetített diákmunkaerőt 2011 és 2017 között. A közterhek megfizetésének elkerülése céljából Czeglédy Csaba iránymutatásai alapján létrehoztak egy olyan számlázási láncolatot, amelynek alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok, míg a legfelső szintjén a Humán Operátor Zrt. állt – írta a főügyészség.

Az általános forgalmi adót az iskolaszövetkezetek az egyes esetekben bevallották az adó megfizetésének szándéka nélkül, más esetekben az ezzel kapcsolatos bevallási kötelezettségüknek sem tettek eleget. Ugyanígy jártak el az iskolaszövetkezetek a diákok foglalkoztatása utáni más közterhek, így jellemzően az szja-val kapcsolatos adóbevallási és adófizetési kötelezettség teljesítése során is.

A főügyészség közölte: Czeglédy Csaba a bűnszervezet egy részét közvetlenül, míg más részét közvetítőkön keresztül irányította, az iskolaszövetkezetek elnöki tisztségét betöltő strómanoktól át egészen a Humán Operátor Zrt. alkalmazásában álló vagy a részvénytársaságban más vezetői tisztséget betöltő vádlottakig.

A bűnszervezet működtetésében a vádirat szerint huszonegy ember vett részt, nyolc iskolaszövetkezet, két korlátolt felelősségű társaság és egy részvénytársaság keretében.

2011 és 2017 között az általános forgalmi adót nézve 3 milliárd 254 millió 729 ezer, míg egyéb adók és járulékok tekintetében 2 milliárd 960 millió 976 ezer forint, azaz összesen 6 milliárd 215 millió 705 ezer forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?