INSIDER

Felerősíti a Covid az alapbetegségek tüneteit

Ahogy nő a koronavírus-betegek száma, úgy gyűlnek a tapasztalatok is a szakemberek számára a vírusról. A beszámolók alapján derült fény arra, hogy a Covid a már meglévő alapbetegségek – akár magas vérnyomás, reflux vagy a cukorbetegség – tüneteit durván felerősíti. Sőt, sok esetben lappangó betegséget is jelezhet.
  • Szerző: Ripost

Egyre többen számolnak be a koronavírus egy újabb, jellegzetes hatásáról: sokaknál ugyanis a betegség alatt jelentősen felerősödtek a már meglévő alapbetegségek tünetei. Vannak, akiknek a cukorszintje emelkedett meg drasztikusan, más kiugró vérnyomásról, magas pulzusról számolt be, míg például a refluxszal, vagy akár a colitisszel (krónikus vastagbélgyulladással) küzdők tünetei is jóval erősebbek voltak a koronavírus fertőzés alatt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

Ott támad a Covid, ahol a leggyengébbek vagyunk

Dr. Mangó Gabriella háziorvos úgy fogalmaz: a koronavírus egy nagyon intelligens vírus, rengeteg formában, például gyomor- és bélrendszeri tünetekkel, vérnyomás-ingadozással, ízületi fájdalmakkal képes jelentkezni.

„Azt gondolnánk, akinek erősebb az immunrendszere, az el tudja ezeket kerülni, de ez nem függ össze az immunrendszerrel. A koronavírus ugyanis ott támad, ahol a leggyengébbek vagyunk. Ezért lehetséges, hogy aki például cukorbeteg, annak nagyon megemeli a cukrát” – mondja a doktornő.

Illusztráció/ Fotó: Shutterstock

Rejtett bajokat is jelezhet a kór

A koronavírus nem csak a már ismert alapbetegség tüneteit erősíti fel, de a tapasztalatok szerint azt is jelzi, hogy hol lesz baj – figyelmeztet dr. Mangó Gabriella.

„Ha valakinek korábban nem volt ízületi fájdalma, de a koronavírus fertőzés alatt elviselhetetlenül fáj például a könyöke, a válla, akkor nem biztos, hogy azt a Covid váltotta ki. Nem kizárt, hogy jelezte, ott rejtett baj van, vagy lesz. Ha valaki enyhe szívbillentyű zavarral született, de az korábban nem jelentett neki problémát, csak a fertőzés alatt észlelt szívritmuszavart, akkor ez szintén jelzésértékű figyelmeztetés, hogy igenis foglalkozni kell a dologgal. Vallom, hogy a Covidot nem elfelejteni kell, hanem tanulni belőle” – hangsúlyozza a doktornő.

Illusztráció/ Fotó: Shutterstock

Sokáig maradhatnak a felerősödött tünetek

Dr. Bense Tamás családorvos szerint ez a vírus nagyon sok minden „olyat tud”, amit idáig nem ismertünk, és nem is sejtettük volna, hogy ilyesmire képes.

„Az én betegeim között is sokan vannak, akiknek felerősítette az alapbetegségét, de az is jellemző, hogy ez elhúzódik, azaz ezek a felerősödött tünetek nem múlnak el, s a fertőzésnek akár még hónapokkal később is lehetnek következményei – magyarázza. Mint mondja, ezekben az esetekben sokaknál változtatni kellett az addig megszokott gyógyszeres kezelésen is, vagy gyógyszert kellett váltani, vagy emelni a dózist.

„Ezért nagyon fontos, hogy mindent jelezzünk a háziorvosunknak!” – emelte ki dr. Bense Tamás.

Rengeteg gyógyult panaszkodik

Sokan írnak a közösségi médiában, hogy a koronavírus hátrányosan befolyásolta az alapbetegségüket. Ezekből a bejegyzésekből szemezgettünk:

Fotó: Facebook

E.-né Cs. Judit „Felvitte a vérnyomásomat 160-ra, akkor kaptam csökkentőt, de nem vitte le. Ahogy kezdtem gyógyulni, rendeződött, de csökkentőt kell szednem, amit azelőtt soha.”

J.-M. Patrícia: „Én 32 éve vagyok inzulinos cukorbeteg. Amikor kezdődött a korona, 28 mmol/l-ra ment fel a cukrom. Ezer éve nem volt ennyi. Napokig kínlódtam, mire valamelyest helyreállt. És az inzulin sem hatott, hiába szúrtam 3-szor annyit.”

Fotó: .Facebook

Z. Orsolya: „Tizenhét éve vagyok colitises, a covid-fertőzésem óta olyan rossz, mint még soha.”

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?