INSIDER

Felemás zoknit húztak a sztárok, és még büszkék is rá

Felemás zoknit húznak a sztárok, de nem véletlenül. Nemes célra hívják fel vele a figyelmet.
  • Szerző: Ripost

Március 21-re nagyszabású akciót hirdetnek, amely során az emberek feltűnő színű és felemás zoknit húznak a lábukra, hogy így hívják fel a figyelmet a Down szindrómára, és arra, hogy minden ember egyformán értékes.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Március 21. a Down-szindróma Világnapja, amiről Magyarországon is megemlékezünk” – mondta Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke. „A világnapon a Down- szindrómával élőkre figyelünk, hogy elősegítsük a fogyatékkal élő emberek elfogadását és tudatosítsuk: legfontosabb alapértékeink közé tartozik a társadalmunk sokszínűsége és az esélyegyenlőség.”

A világnapon az emberek világszerte feltűnő színű és mintájú felemás zoknit húzva hívják fel a figyelmet a Down szindrómára, hogy mindenki értékes és egyenjogú tagja a társadalmunknak. A Rejtett Kincsek Down Egyesület több mint húsz éve támogatja a Down-szindrómával és más fogyatékkal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat abban, hogy ők is aktív, boldog életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaiként.

Felemás zoknit húznak a sztárok, hogy felhívják a figyelmet a Down szindrómára

Lajtai Kati is büszkén húzott felemás zoknit, hogy segítse a kezdeményezést Fotó: Rejtett Kincsek Down Egyesület

A szervezet felkérésére közel 60 művész, sportoló és közszereplő csatlakozott a kezdeményezéshez. A teljesség igénye nélkül felemás zoknit húz a lábára Kapás Boglárka, Lackfi János, Ónodi Eszter, Oroszlán Szonja, Gyurta Dániel, Miklósa Erika, Balla Eszter, Hadházi László, Geszti Péter, Kecskés Karina, Harcsa Veronika, továbbá a ROAD, a Margaret Island illetve a Bagossy Brothers Company.

„Mindig is fontosnak éreztem, hogy ismertségemet nemes célokra használjam és szóljak azok nevében, akiknek ez nem adatik meg” – fogalmazott Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, világbajnok és hatszoros Európa-bajnok úszónő. „A segítségnyújtás, az egymásra való odafigyelés, a másik elfogadása a lehető legtöbb és legfontosabb, amit egymásért tehetünk. Ebben a szellemiségben fogom büszkén viselni a felemás zoknit.”

Felemás zoknit húztak a sztárok

Kapás Bogi is felemás zokniban pózol. Fotó: Rejtett Kincsek Down Egyesület

A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat. Mindösszesen annyi a dolga, hogy lefotózza magát felemás zokniban, és közzéteszi a képet Facebookon március 19-21. között egy személyes üzenettel a #felemaszokni hashtaget használva.

A Down-szindróma veleszületett genetikai eltérés, amely véletlenszerűen alakul ki. Hazánkban körülbelül 1000 újszülöttből egynél fordul elő. A Down-szindróma nem betegség, hanem állapot, amely nagy mértékben javítható, főként kora gyermekkori fejlesztések segítségével. A Down-szindrómával élő gyermekeknek és felnőtteknek a legtöbb esetben ugyanolyan céljaik és vágyaik vannak, mint ép társaiknak: szeretnének boldog életet élni, szeretni, tanulni, elfogadott és elismert tagjai lenni egy közösségnek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?