INSIDER

Feladták a szülőknek a leckét az összevissza tavaszi szünettel

Sok iskolában már elkezdődött a tavaszi szünet, de sokban csak csütörtöktől indul: a Ripost legalább 8-féle dátumot talált. A többgyerekes szülők most megőrülnek, hogy megoldják különböző iskolába járó gyerekeik elhelyezését. Az iskolai szünetek időpontját miniszteri rendelet szabályozza, de az iskoláknak joguk van ettől eltérni - és élnek is vele. Így az elvileg 6 napos tavaszi szünet két hétig is elhúzódik.
  • Szerző: Ripost

Már érezhető az utakon és a tömegközlekedésben, hogy kisebb a forgalom: sok iskolában hétfő óta tart a tavaszi szünet. Ugyanakkor sok iskolában csak később kezdődik a húsvéti vakáció, ami a többgyerekes szülőket nehéz feladat elé állítja.

3 gyerek, 3-féle időpont

Van olyan szülő, aki azzal szembesül, hogy a 3 gyerekének 3 különböző időpontban van a húsvéti szünet.  „Dolgozó anyaként azt is nehezen oldanám meg, ha a háromnak egyszerre lenne a tavaszi szünet "– mondja Dóra „De így most nálunk gyakorlatilag két hétig tart a tavaszi szünet, valamelyik gyerek mindig otthon van. Nekem most nincs annyi szabadnapom, így egy vagy két gyereket muszáj lesz bevinnem a munkahelyemre" – ecsetelte. „A gyerekek örülnek ugyan a szünetnek, de nekik sem jó, hogy nem egyszerre vannak „szabadságon” a testvéreikkel. Ráadásul az étkezésüket is meg kell oldani, és nem egyszerre, hanem két hétig elnyújtva" – tette hozzá.

A kétgyerekes Juditnál még az óvoda is „bekavar”. „A húsvéti programokat és játékokat arra a hétre szervezték az oviban, amikor a nagynak szünet van. A kicsi a programok miatt akar menni az óvodába, így külön szervezést igényel, hogy az egyiket vigyem, s közben a másik felügyeletét is megoldjam" – meséli a kétgyerekes édesanya. Õ a nagymamát hívta segítségül, hogy megoldja a szünetet.  

 

 

Az iskolák megtoldhatják a szünet hosszát

A tanév rendjébe mindig úgy tervezik a tavaszi szünetet, hogy az húsvétkor legyen. Idén a hivatalosan 6 napos tavaszi szünet április 18-tól 23-ig, vagyis csütörtöktől keddig tart. Ez a miniszteri rendeletben van benne, de az iskoláknak joguk van megváltoztatni az időpontot, csak annyi a megkötés, hogy egy évben háromszor 6 összefüggő napot kell adni. Így akad olyan iskola, ahol most hétfőtől jövő keddig tart a tavaszi szünet, de olyan is, ahol csak most pénteken kezdődik és jövő péntekig tart. A szülőket ez nem érheti meglepetésként, mert erről írásban tájékoztatni kell őket, és az év elején minden iskolában ki is hirdetik a dátumokat.

 

Létezik ügyelet, de ilyenkor alig van rá igény

Hivatalosan minden szünet idején van iskolai ügyelet, tankerületenként egy,  ahol napközben felügyeletet biztosítanak a gyerekeknek. „A tapasztalat azt mutatja, hogy az ügyeletes iskola nem kell nyitva tartson a tavaszi szünetben, mert egy szülő sem igényli" – mondja a %%-nak egy budapesti, XX. kerületi tanárnő. Hozzátette: ha hétköznap kezdődik a szünet, sokszor az utolsó nap csak délig mennek iskolába a gyerekek. Erre a fél napra 3-4 szülő szokott ügyeletet kérni, a többiek megoldják. Mint ahogy az egész tavaszi szünetet is: aki nem tud szabadságot kivenni, jönnek a nagyszülők – vagy sok gyerek otthon marad, és nézi a tévét, nyomkodja a telefonját…

 

8-féle dátum: hol meddig tart a tavaszi szünet?

ÁLLAMI AJÁNLÁS, EZ A LEGGYAKORIBB : április 18-23.

Molnár Ferenc Általános Iskola, Budapest: április 15-23.

Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium, Budapest: április 15-24.

Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola, Szombathely: április 16-23.

Liszt Ferenc Általános Iskola, Budapest: április 17-23.

Szent István Gimnázium, Budapest: április 18-24.

Kőbányai Keresztury Dezső Általános Iskola: április 18-25.

Városligeti Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola: április 19-26.

 

Ingyen ebéd a szünetben
A tavaszi szünetben is kapnak ingyenesen meleg ételt a rászoruló gyerekek. Ezt a feladatot az önkormányzatok látják el, a költséget az állam állja. A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek kedvezményes étkeztetésre jogosultak a tavaszi szünet idejére, de csak akkor kapnak ellátást, ha a szülő időben igényli azt. Tehát nem elég jogosultnak lenni, igényelni is kell.

 

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ez a legjobb ünnepi köret!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?