INSIDER

Fejlemény a Ferihegyi reptéri zaj ügyében, ezt kapták a légitársaságok

A mélyalvási időszakban repülő gépeket megbírságolták, az összeget pedig a zajszigetelési programra fordítják.
  • Szerző: Ripost

Tavaly október óta szab ki a Budapest Airport mélyalvási díjat azokra, akik a főváros felett éjfél és hajnali öt óra között repülnek. Négy hónap alatt 35 ezer euró folyt be – írja a hétfői Világgazdaság.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mostanáig tizenöt légitársaságra szabott ki mélyalvási díjat a Budapest Airport Zrt. (BUD) – közölte a társaság adatait a lap megkeresésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A statisztikából kiderül, hogy az érintett légi közlekedési vállalatok összesen 176 olyan műveletet hajtottak végre, amely beleesett az úgynevezett mélyalvási – éjfél és hajnali öt óra közötti – időszakba. Ezért a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cég összesen 35,4 ezer euró (csaknem 12 millió forint) bírságot szabott ki a vállalatokra, amelyeket név szerint nem nevezett meg.

Az ITM arról is beszámolt, hogy a légitársaságok a teljes összeget befizették, és egyetlen esetben sem vitatták a számlán szereplő összeget.
A reptér üzemeltetője vállalta, hogy az így befolyt összeget teljes egészében legújabb zajszigetelési programjára fordítja: 2020-ban újabb 1500 háztartásnak ajánlanak fel ablakszigetelést.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?