INSIDER

Ezt nem gondoltad volna: elég ennyi, és elkerül az influenzajárvány

Az egész országban tombol az influenza, de mintha Zala megyét elkerülné a járvány! Az ott élők még csak a megbetegedések halmozódását sem jelezték, még a kórházakban sincs látogatási tilalom. Mi van Zala megyében, ami máshol nincs?
  • Szerző: Ripost

Tovább nőtt az influenzások száma – jelentette az Emberi Erőforrások Minisztériumának járványügyi főosztálya. Múlt héten az előző hetinél 27,5 százalékkal több, összesen közel 61 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A kórházi ápolást igénylők száma 40 százalékkal nőtt, több beteget kellett intenzív ellátásban és gépi lélegeztetésben részesíteni. A legtöbb beteg Fejér és Pest megyében, valamint a fővárosban lakik.

Csak most ért oda a vírus

Bezzeg Zala megyében még látogatási tilalom sincs a kórházakban! Mint azt dr. Tóth Magdolna, a Zala Megyei Kormányhivatal Közegészségügyi és Járványügyi Osztályának vezetője a zaol.hu-nak elmondta, az orvoshoz fordulóknak mindössze a 2,4 százaléka jelentkezett influenzaszerű tünetekkel, nem többen, mint a megelőző héten, egyharmaduk 14 éven aluli gyerek. Most először mutatták ki a megyében az influenza „B” vírust a virológiai vizsgálatok. Mi lehet az oka, hogy ezt a megyét nem sújtja a járvány?

Rossz nyelvek szerint ezt teszi a zalai tiszta pálinka fertőtlenítő hatása vagy a zalai bor, de mi az okokat inkább dr. Madarász Zsuzsanna zalaegerszegi háziorvossal vettük végig.

A kétezer betegem közül mindössze kettőnél tapasztaltam influenzás tünetekkel járó megbetegedést, inkább a felső légúti panasz jellemző

– mondta el a háziorvos.

Igaz, elég sok betegemet beoltottam.  

A doktornő szerint a megyében az orvosok többsége igyekszik meggyőzni a pácienseket arról, hogy oltassák be magukat, nem csak felajánlják nekik, hanem részletesen fel is világosítják őket az oltás szükségességéről.

Szerencséjük van az időjárással

A járvány elmaradásának kedvezett a zalai jóval hidegebb időjárás is. Az utóbbi napokban jellemzőbb volt itt a száraz hideg, míg a vírusok jobban szeretik a nyirkos meleget.

"Gyakori volt, hogy éjszakára erősen lehűlt a levegő, a hideg pedig meggátolja a vírusok terjedését" – magyarázta dr. Madarász Zsuzsanna. Feltételezi, hogy a megye településeinek megoszlása is segít: kevesebb a zsúfolt nagyváros, jóval távolabb fekszenek egymástól a községek, így az emberek kisebb eséllyel fertőzik egymást. Nem csoda, hogy a betegek harmada gyerek: elég, ha egyikük beviszi a fertőzést az óvodába, iskolába, szépen sorban mindenki elkapja, és általában ők viszik haza a családnak. Az immunrendszer erősségétől függ, hogy jelentkeznek-e a tünetek, és milyen gyors a gyógyulás.

Még mindig lehet oltást kérni

"Látható a járványügyi jelentésekből, hogy a fővárosból, Pest és Fejér megyéből indult a fertőzés, az influenza pedig fokozatosan terjed. Zala az ország sarkában van, ennek is köszönhető, hogy még nem érte el a járvány, de ez csak idő kérdése" - vélekedik dr. Bense Tamás esztergomi háziorvos. Az ő megyéjükből sem jelentettek halmozódást, amit egyértelműen annak tulajdonít, hogy idén többen kapták meg a védőoltást, ami a korábbinál szélesebb körben volt ingyenes. Az oltásjelentést a napokban kérte be a járványügyi főosztály, így részletes adatok még nem állnak rendelkezésre.

Az én ezer fős praxisomban többen kérték az oltást, mint tavaly, a krónikus és más veszélyeztetett betegek 80 százalékát beoltottam

– mondta el a %%-nak. Bár ez már az utolsó utáni pillanat, a napokban még mindig lehet oltást kérni.

"Igaz, több mint egy hét kell a védettség kialakulásáig, de a jelenlegi adatok alapján úgy néz ki, még három-négy hétig biztosan tart a járvány. Különösen ott érdemes még oltatni, ahová csak most kezd eljutni a járvány" – javasolja Bense doktor. – "A tapasztalat az, hogy aki be van oltva, annak nem kell tartania a szövődményektől, és a betegség is jóval enyhébben zajlik le, ha mégis elkapja." 

Zala szerencséje

  • Távol van a járvány kiindulásától.
  • Sokan kaptak oltást.
  • Ritkábban lakott megye.
  • Hidegebb volt az elmúlt hetek időjárása.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?