INSIDER

Ezt nem fogod elhinni: így tart most misét a hívőknek Miklós atya

Kreativitásból nincs hiány a Fejér megyei falu plébánosánál, aki nem törődött bele a kialakult helyzetbe.
  • Szerző: Ripost

 

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A koronavírus-járvány nemcsak a hétköznapi életet, de a vasárnapi szentmisét is megbénítja, ám a Fejér megyei falucska plébánosa, Mihályi Miklós plébános nem törődött ebbe bele.

Fotó: 123rf

„Sajnos, a járvány miatt nemcsak hétköznap, de vasárnap, a templomban sem találkozhattunk egymással„ – mesélte a Blikknek Miklós atya a 220 fős közösségről. A plébános előbb azt eszelte ki, hogy virágvasárnap a plébánia ablakából tartja a reggeli misét, amit a hívek majd az épület előtt hallgatnak. Ki is rakta a székeket egymástól három méter távolságra, de mindössze hárman mentek el. Miklós atya második próbálkozása viszont nagy sikert aratott: autós szentmisét tart a dombocskán álló templom előtt.

Az emberek autóikkal húsvétvasárnap reggel félkörben, a kőkereszt előtt leparkoltak. Még oltár is volt, amit a templom bejárata elé költöztettek. Tilos volt kiszállni a kocsikból, valamint csak a templomhoz közelebbi ablakot lehetett lehúzni.

„Ez volt ám az igazi vidám vasárnap”- újságolta Farkas Imre előszállási polgármester. „A kocsiban ott ült a két kislányom, Anna és Luca, akik eddig ministránsként és felolvasóként vettek részt a szentmisén. A gyerekek nagyon élvezték az autós misét is. Tetszett nekik, hogy az atya a szentelt vízzel az autókat is megáldotta. A templomban az átváltoztatáskor Miklós atya keresztet vetett, a ministráns mindig megrázta a csengőt. Most viszont a kocsiban rövid dudát kellett nyomnunk. Amikor pedig az atya felmutatta a kenyeret és a bort, akkor a három csengettyű hangját hosszú dudaszóval helyettesítettük. A mise végén pedig nem kezet fogtunk a szomszédunkkal, hanem átintegettünk a másik autóba és mosolyogtunk. Nagyon színes, hangulatos szentmise volt, a hét végén újra elmegyünk rá„ – idézte fel a húsvéti emlékeit a polgármester.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?