INSIDER

Ezt mondják a magyar gyerekek és tanárok az összetartozásról

Összetartozunk! - üzente ötezer magyar gyermek, akik Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és Magyarországról érkeztek a magyar Parlament elé Trianon évfordulóján. Velük énekeltek az otthon maradottak Erdélyben, Felvidéken, a Vajdaságban, Kárpátalján és hazai iskolákban, több mint 180 helyszínen.
  • Szerző: Ripost

Ötezer gyermek hangja zengte be a Kossuth teret kedd délelőtt 11 órakor: felcsendült a magyar összetartozás himnusza.

 A dalszerző Szarka Tamás velük együtt énekelte a Kézfogás dalát és a Himnuszt. Könnyes szemmel csatlakoztak hozzájuk a járókelők és a Kárpát-medencében több mint 180 iskola.

 

„Megmaradásunk kérdése nem az, hogy milyen határköveket gördítenek elénk, hanem hogy gyermekeinknek is magyar jövőt tervezünk-e "- mondta Pótápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár.

„ A nemzet jövője a magyar édesanyák és édesapák kezében van. Köszönet azoknak a szülőknek és nagyszülőknek, akik a nehéz körülmények ellenére is úgy döntöttek, hogy gyermekeiket, unokáikat magyarként nevelik."

Június 4-e, a trianoni békediktátum aláírásának napja 2010 óta a
magyar nemzet összetartozásának ünnepe. Szarka Tamás Kézfogás című dalát eredetileg a Duna Televízió elindulásának 10. évfordulójára írta, a jubileumi dal gyorsan népszerű lett, sok kórus átvette és gyakran előadták magyar ünnepeken, így lett a nemzeti összetartozás himnusza.

„Trianon rossz döntés volt, de nem változtatott azon, hogy mi összetartozunk" – mondta a %%-nak Dobos András, aki Királyhelmecről egy kollégájával és 17 diákkal érkezett a Kossuth térre. „Aki itt él, el sem tudja képzelni, milyen az, amikor megkapjuk, hogy szlovákok vagyunk, viselkedjünk is úgy. Meg kell mutatni, hogy mi igenis magyarok vagyunk, és át kell adni ezt a szellemiséget a gyerekeknek."

 

 

„ Ez egy rendezvény, de mi az összetartozásunkat nem csak most éljük meg. Testvériskolánk a nagykőrösi református gimnázium, rengeteg közös programot szervezünk Erdélyben és Magyarországon is" – mondta Kiss Andor erdélyi, szászrégeni vallástanár. Hozzátette: az anyaországi diákokat elkalauzolták a Nyerges tetőtől Parajdig, megmutatták nekik a 48-as magyar vonatkozású helyszíneket, és az erdélyi diákok is megnézték Budapesten a magyar koronázási ékszereket.

„ Tavaszi közös programjainknak méltó lezárása ez a felemelő rendezvény."

 

Czeróczki Judit kórusvezető Pestszenterzsébetről hozta a diákjait. „Kisiskolások, még nem értik Trianont, de érzik. Főleg, hogy sok külhoni magyar iskolával tartjuk a kapcsolatot, és a gyerekek rendszeresen találkoznak az elcsatolt részek magyar diákjaival."

 

 

„ Mi nem Trianon tragédiájára helyezzük a hangsúlyt, hanem az összetartozás erősítésére "– mondta Oláh Hajnalka, aki a szlovákiai Galántáról jött diákjaival. – Jó összejönni, jó találkozni.

 

„Az éneklés könnyeket csalt a szemünkbe" - mondta a felvidéki Mórocz Virág, a Nemzeti Ifjúsági Kórus egyetlen felvidéki tagja. „Ennyi ember ennyi különböző helyről, és mindannyiunknak ugyanaz a himnusza! Ez felemelő."

 

A miskolci Baranyi Ádám szerint nagy dolog bekerülni a Nemzeti Ifjúsági Kórusba.

„Megható látni, hogy ennyi magyar ember él Magyarországon kívül is, és mindnyájan összetartozunk" - mondta a budapesti Tóth Richárd

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?