INSIDER

Ezt mondja a magyar gyerekorvos a kicsik koronavírus elleni oltásáról

Dr. Bense Tamás gyermekgyógyászt kérdeztük.
címkék:
  • Szerző: Ripost

December 20-át követően az 5-12 éves gyerekek számára is elérhető lesz a vakcina – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kormányfő azt is bejelentette: miután egy nagy gyógyszergyártó cég megkapta az engedélyt az 5 és 12 év közötti gyermekek oltására, Magyarország is szerzett 2 millió vakcinát. Az első szállítmány december 20-a környékén fog megérkezni, 130 ezer adag lesz, és utána folyamatosan fogják majd szállítani Magyarországra a gyerekek számára elérhető vakcinát.

A szülőket arra kérte, gondolják át, és ha tehetik, akkor oltassák be a gyermekeiket.

„ A gyermekorvosok nagyon régóta várják már, hogy ezt a korosztályt is lehessen oltani. Ennek az a jelentősége, hogy közvetítőként a tünetmentes 5-12 éves korosztály bőven tud fertőzni, a családon belül is meg a közvetlen környezetét. Tehát emiatt alattomos ez az egész betegség a kicsiknél, mert valóban enyhébb tüneteket produkál, vagy teljesen tünetmentesen esik át ezen a fertőzésen, de ugyanakkor a fertőzőképessége igen-igen nagy tud lenni” -mondta a nak Dr. Bense Tamás gyermekgyógyász.

„ Sajnos a gyerekeknél is járhat szövődményekkel a vírus, a gyerekek is tudnak lélegeztető gépre kerülni, és náluk is jellemzőek az utótünetek, ami több héttel a betegség lezajlása után jelentkezik. Különböző szerveket megbetegítő tünetegyüttes a sokszervi gyulladás, ami érintheti a szivet, a tüdőt, a vesét, a májat, az idegrendszert és viszonylag hosszadalmas a kilábalás belőle.” – tette hozzá a szakember.

Fotó: drbense.hu

„Úgy gondolom, ahogy a legtöbb gyerekorvos, hogy indokolt az oltás és kézséggel részt veszek a gyerekek oltásában, arra kérem a szülőket is, oltassák be gyerekeiket ” -mondta Bense Tamás.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy közeleg az influenza szezon, az pedig semmiféleképpen nem kívánatos, hogy egy covid által legyengített szervezet elkapja az influenzát, vagy fordítva. Mindkét betegséget sokkal könnyebb megkapni legyengült állapotban.

PollMaker

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?