INSIDER

Ezt lehet tudni eddig a dunai hajóbalesetről

Továbbra is nagy erőkkel keresik a dunai hajóbalesetben eltûnt 21 embert. A hatóságok szerint elhúzódhat a kutatás.
 • Szerző: Ripost

Másfél nappal a Duna budapesti szakaszán bekövetkezett hajóbaleset után egyelőre annyit tudunk: hét emberéletet követelt a tragédia. Ám azt, hogy pontosan mi történt szerda este a megáradt folyón, még időbe telhet kideríteni. Huszonegy ember hollétéről még mindig nem tudni.

Szerda este kilenc óra után, másodpercek alatt történt a tragédia, amikor 35 fővel a fedélzetén összeütközött a Hableány kirándulóhajó egy jóval nagyobb szállodahajóval, a Viking Sigynnel a Margit híd pesti lábánál.

Hivatalosan eddig hét halálos áldozata van a balesetnek, ám a szakértők biztosak abban, hogy már nem találhatnak túlélőket. Hét ember túlélte, közülük már csak egy embert ápolnak kórházban.

Elhúzódhat a kutatás

A rendőrség elhúzódó kutatásra számít. A keresést nehezíti a magas, továbbra is emelkedő vízállás, a folyó nagyon erős sodrása, és a rossz látási viszonyok. Minél alacsonyabb a vízhőmérséklet, annál gyorsabban hűl ki az emberi test és annál később kerül a víz felszínére.

 • Hivatalosan 7 halálos áldozat van
 • 21 eltűnt
 • A legfiatalabb áldozat egy 5 éves kislány
 • 7 másodperc alatt elsüllyedt a hajó
 • A Hableány 70 éves hajó volt, a Vikinget alig pár hónapja adták át
 • A keresést nehezíti a magas vízállás
 • A Duna teljes déli szakaszán kutatnak
 • Õrizetbe vették a luxushajó kapitányát
 • 10 perc telt el a baleset és a bejelentés között
 • Nem tudni egyelőre, ki adta le az első vészjelzést
 • Dél-Koreából és Ausztriából is érkeznek búvárok

 

A kutatás szempontjából az is meghatározó, hogy a bajba jutott ember hol esett a folyóba; ha a sodorvonalban akkor rövid idő alatt nagy távolságot tehet meg a teste. Azok, akik a süllyedéskor a hajóban rekedtek vagy alá szorultak, csak a Hableány kiemelése után kerülhetnek elő.

A katasztrófavédelem azt közölte, hogy felvették a kapcsolatot a szerb hatóságokkal is, és a Duna teljes déli szakaszán folyik az eltűntek felkutatása. A Margit hídnál pontonhidat építenek ki, amelyről a búvárok indíthatják a merülést a hajóroncshoz. A mentést a Műegyetem hajózási mérnökei is segítik.

Nagyon kockázatos a merülés

Egy iparibúvár-szakértő szerint több nap, de akár egy hét is eltelhet, mire kiemelhetik a szerda este a Dunába süllyedt sétahajó roncsait. Sopronyi Richárd, a Diving Island Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, a Duna árad, és az előrejelzések szerint ez akár jövő keddig így maradhat. A Duna vízszintje most két méterrel magasabb annál a megengedett mértéknél, amekkoránál még dolgozhatnak a búvárok - fűzte hozzá.

Czakó László búvár az M1 aktuális csatornának azt mondta, nagyon kockázatos a merülés; a körülmények miatt annyira veszélyes a művelet, hogy csak olyanok mehetnek le, akiknek nagy a tapasztalatuk.

Büntetőeljárás indult

Az ORFK azt közölte, hogy vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó veszélyeztetése miatt indítottak büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen. A balesetről videófelvételek készültek, a rendőrök értelmezése szerint ezeken az látszik, hogy a kis sétahajó befordult a nagy elé.

Õrizetbe vették a luxushajó kapitányát

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát. A 64 éves odesszai lakost - kihallgatását követően - őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatása indítványozására.

Több segítség is érkezik

Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter vezetésével 18 tagú operatív csoport indult csütörtökön Budapestre, és küldenek egy 13 tagú mentőcsoportot is, zömmel búvárokat.

Ausztria is a magyarok segítségére sietett, a Cobra különleges egység tíz búvárját küldték Budapestre.

Érkeznek a hozzátartozók is

A Very Good Tour dél-koreai utazási iroda tudatta, hogy a balesetet szenvedettek 38 hozzátartozója úton van Budapestre, és pénteken megérkezik.

És ezeket olvastad már?