INSIDER

Ezt látni kell! Különös kiállítást tervez a világhírű magyar természetfotós

Egyedülálló szabadtéri kiállításturné indul Magyarország több nagyvárosába a világhírû magyar természetfotós képeiből. Szegeden a Klauzál téren állították fel a Máté Bence képeit bemutató tesztparavánt, amit szeptember 30-ig nézhetnek meg az érdeklődők. A fotós elmondta a Ripostnak, mi a célja ezzel.
  • Szerző: Ripost

Elképesztő állatfotóival vált világhírűvé a szegedi születésű, 33 éves Máté Bence. Õ külföldön a kilencedik legismertebb magyar. Most mégis itthon szeretné megmutatni Magyarország természeti csodáit, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen fontos, hogy megőrizzük azokat.
-    Az elmúlt húsz évben a legtöbb időt a természetben töltöttem – árulta el a %%-nak. - Megpróbáltam felkutatni az összes ritka élőlényt, vagy úgy megmutatni őket, ahogyan nemigen láthatták. Ennek érdekében már 56 országban jártam.

Kiállítássorozata jövő márciusban Budapesten kezdődik a tervek szerint, majd jön Debrecen, Kecskemét, Eger, Keszthely, Szeged, Győr, Miskolc, és zárásképpen ismét a főváros. Olyan üvegparavánokon, amikből egyet most Szegeden felállítottak, 600 képét mutatja majd be, és előadásokat is tart. Emellett létrehoznak egy olyan mobil alkalmazást, amelynek segítségével be lehet nevezni egy versenybe.

- A lényeg, hogy készíteni kell különböző képeket állatokról, és akinek több fotója van, az magasabb szintet ér el, amit díjazunk. A „Fajbook” nevet adtuk neki. Nem a képek minősége a fontos, hanem hogy mindenkit, elsősorban a gyerekeket, bevonjunk a természetfotózásba – mondta Bence.

– Sokan sajnos nem tudják, milyen komoly természeti értékeink vannak!

Meglepve tapasztalom, hogy a külföldről érkező tanítványaim arra panaszkodnak, hogy azokban a városokban, amit a legfejlettebbnek neveznek, az élővilág szinte teljesen eltűnt.

Nem indult könnyen a pályája

Máté Bence elismeri: sok bajuk volt vele a szüleinek. Mindig is érdekelte a természetjárás, a sport, de utált iskolába járni, emiatt rengeteget veszekedtek vele a szülei. A középiskolát már magántanulóként fejezte be.

- Ma már büszkék rám és örülnek, hogy megtaláltam a helyem az életben

– mondja Bence, aki a BBC legeredményesebb fotósa: az egyetlen, akit az Év ifjú természetfotósának és az Év természetfotósának is megválasztottak a világon, illetve egyidőben a verseny minden ranglistáját vezeti.

És ezeket olvastad már?