INSIDER

Ezt jó, ha tudod! Így fizet a biztosító, ha kátyúkár ér

A téli hónapokban megnövekedett kátyúk komoly gondokat okozhatnak a járművekben, azonban ha betartunk pár fontos lépést, akkor a biztosító átvállalja a javítás költségeit.
  • Szerző: Ripost

A kátyú okozta károk 60-70 százaléka jellemzően az első negyedévben történik a kátyúbiztosítást kínáló társaságok tapasztalatai szerint. Fontos tudni azonban, hogy a kátyúk által okozott károkat bizonyos esetekben megtéríti a biztosító. A Metropol most összegyűjtötte, mire érdemes figyelni, ha megtörtént a baj.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

Az utak állapotáért az út fenntartója a felelős, azonban a káreseményt tudnunk kell bizonyítani. Ha megtörtént a baj, akkor lehetőleg hívjunk rendőrt még akkor is, ha nem történt személyi sérülés, hiszen a bizonyításnál jól jöhet a hatósági dokumentum. Fontos, hogy a telefonunkkal készítsünk több, a részleteket is mutató felvételeket, beleértve a helyszínt, a kátyút és az autót is. Ha látták a káreseményt, akkor a tanúk elérhetőségeit is jegyezzük fel, ezek mind nagyon fontosak, hiszen a biztosítónak bizonyítani kell az eseményt. Fontos még, hogy a gépjármű javítási munkálatairól kiállított számlát az ügy lezártáig őrizzük meg. Létezik a Kátyúkár biztosítás, mindössze pár ezer forintos díj ellenében. Ez évente több eseményre is térít egy, a szerződésben lefektetett, igen magas összegű felső limit eléréséig.

Itt jelenthetjük be a kátyúk okozta kárt:

  • Településeket összekötő utak, autópályák esetében a Magyar Közút Zrt. az illetékes. Jelenthetjük: elektronikusan, e-mailen, vagy postai úton.
  • Lakott területen belüli utak esetében az adott Önkormányzat az illetékes. Jelenthetjük: személyes vagy e-mailen.
  • Budapest fő- és tömegközlekedési útvonalai esetében a Budapest Közút Zrt. az illetékes. Jelenthetjük: személyesen az ügyfélszolgálaton, e-mailen vagy „kátyúkár bejelentő lapon”.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?