INSIDER

Ezt állapították meg a szombathelyi tömeges ételmérgezésről

Mindent megtesz a Vas Megyei Kormányhivatal azért, hogy kiderítse, mi okozta a szombathelyi tömeges ételmérgezést, s ki a felelős a történtekért.
  • Szerző: Ripost

Három párhuzamos vizsgálat kezdődött a szombathelyi tömeges ételmérgezés miatt – tudta meg a %%. A történtek okát vizsgálja a Vas Megyei Kormányhivatal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a rendőrség is. Az ételmintákat külön futár vitte a budapesti laboratóriumba. Annyi már bizonyos, hogy a calicivírus volt a tömeges megbetegedés oka.

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával vizsgálja az ügyet.

Mint arról a %% beszámolt, több száz szombathelyi diák szenvedett ételmérgezést a menzán, és közülük többen is kórházi ápolásra szorultak. A menzát szolgáltató Elamen Zrt. elismerte, hogy megbetegedések voltak a városban, és azonnal bezárta a főzőkonyháját. A Vas Megyei Kormányhivatal pedig vizsgálatot indított, amelynek első része most lezárult. Dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos azt közölte, hogy a járványügyi vizsgálat megállapította, hogy a járvány során 338, a menzán étkező gyermek betegedett meg. A beérkezett székletmintákból a laboratóriumi vizsgálat 32 mintában mutatott ki calicivírust, további 41 minta vizsgálata még folyamatban van. A klinikai tünetek és a kórlefolyás a calicivírus által okozott betegségre jellemzőek.

Értesüléseink szerint a most folyó vizsgálattal egy időben a Nébih is tanulmányozza a főzőkonyhai élelmiszerekből, alapanyagokból és tisztítószerekből vett mintákat – ennek a laboratóriumi vizsgálatnak az eredményéről később adnak tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?