INSIDER

Ezért vigyázzunk a fagyasztott zöldséggel

Aggasztó hírek érkeztek az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központból, amelyeket csak tetézett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által megerősített tény. Átfogó vizsgálat indult, de a fogyasztók részéről is ajánlott az elővigyázatosság.
  • Szerző: Ripost

Külföldi termékek mellett Magyarországról származó fagyasztott zöldségben is kimutatták a lisztéria-baktériumot, amely kapcsán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) átfogó vizsgálatot indított.

Az Európai Járványügyi Központ a közelmúltban jelezte, hogy a hőkezelés nélkül elkészített fagyasztott csemegekukorica vagy az abból készített ételek összefüggésbe hozhatók egyes megbetegedésekkel, ezért hívta fel a NÉBIH a figyelmet a fagyasztott zöldségek szakszerű felhasználására. 

– A hőkezelés nélkül fogyasztott fagyasztott zöldségek liszteriózist okozhatnak – tájékoztatta a %%-ot Holló Veronika, a Nébih sajtóreferense. Hangsúlyozta: amennyiben a termék csomagolásán a felhasználási útmutató nem tér ki arra, hogy közvetlenül felolvasztás után fogyasztható, javasolt a sütés-főzés.

Az Európai Járványügyi Központ a közelmúltban jelezte, hogy a hőkezelés nélkül elkészített fagyasztott csemegekukorica vagy az abból készített ételek összefüggésbe hozhatók egyes megbetegedésekkel, ezért hívta fel a NÉBIH a figyelmet a fagyasztott zöldségek szakszerű felhasználására.

Az óvintézkedés a fagyasztott gyümölcsökre nem vonatkozik, azok közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszerek, és jellemzően savas kémhatásúak, ami nem kedvez a lisztéria-baktérium túlélésének.

– A liszteriózis viszonylag ritka betegség, de elővigyázatosnak kell lenni

 

– mondta a %%-nak dr. Csifó Melinda családorvos. – Ennek a betegségnek a tünetei nagyon sok más betegségre hasonlítanak (hányás, hasmenés, láz, izomfájdalom), ezért nehéz rögtön felismerni. Ha valaki nyersen evett fagyasztott zöldséget és bármelyik tünetet észleli, forduljon orvoshoz – tanácsolja.

És ezeket olvastad már?