INSIDER

Ezért nem érdekli a 17 éves diákolimpiai aranyérmest a nyaralás

Alig akasztották nyakába a Nemzetközi Biológia Diákolimpián az aranyérmet, Búzafalvi Dénes máris új terveken töri a fejét. Õrület, de a 17 éves fiút még a kánikulában sem épp a nyaralás érdekli.
  • Szerző: Ripost

Négy magyar diák is aranyérmet szerzett a Szegeden megrendezett 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpián – számolt be a sikerről a %%. Lapunk elérte a legfiatalabb versenyzőt, a 17 éves Búzafalvi Dénest, aki az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanulója.

„Magam is meglepődtem a saját eredményemen, hihetetlen öröm ez" – mondta a %%-nak az ifjú tudós.

„Ez a legrangosabb világverseny középiskolások számára. Országos megmérettetésen már indultam, de ez volt az első nemzetközi verseny. A mezőny legjobb 10 százaléka kapott aranyat, és hogy én is az elsők közé kerültem, az több, mint amire számítottam."

Dénes egész évben nagyon komolyan tanult, laborokban is gyakorolt, külön foglalkozásokon vett részt. Az utolsó másfél-két hétben már semmi mással nem foglalkozott, csapattársaival és Erős-Hont Zsolt felkészítő tanárral reggeltől estig készült a versenyre. Most sem ül a megszerzett babérokon: augusztusban kémiából indul nemzetközi versenyen.

„Leginkább a molekuláris genetika érdekel, ezt a területet szeretném kutatni" – mondja a fiatalember a jövőjéről.

A versenyek sokat számítanak a felvételinél, de ennyi készüléssel azt hiszem, azzal a vizsgával sem lehet gond. Élvezem a tanulást, igaz, van olyan terület, ami nem a kedvencem, de igyekszem azt is elsajátítani. Minden nap úgy kelek fel, hogy azt csinálhatom, amit szeretek."

A felkészítő tanárnak leginkább az tetszett, hogy elhivatott diákokat taníthat.

„Higgadtan és fegyelmezetten dolgoztak" – jellemezte őket. Majd így folytatta: „Az ilyen verseny nemcsak az eredményekről szól, hanem arról is, hogy találkozhatnak hasonló érdeklődésű, gondolkodású fiatalokkal szerte a világból. Ezeket a kapcsolatokat később kamatoztathatják."

Dénes szeretne ott lenni jövőre Japánban, a Nagasakiban megrendezendő versenyen. Addig azonban még le is kell érettségiznie.

 

Hárman érettségi mellett készültek
70 ország 285 diákja versenyzett a 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpián, mind a négy magyar induló aranyérmet szerzett. Hárman közülük idén tettek érettségi vizsgát is: Vizkeleti Péter, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, Kozma Csaba, a Bonyhádi Evangélikus Gimnázium és Hunyadi Marcell Dávid, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulója.

És ezeket olvastad már?