INSIDER

Ezért kaszálnak olyan furcsán egyre több hazai parkban

Egyre gyakoribb, hogy a parkokban csak a járda melletti alig félméteres részt vágják le kaszáláskor, vagy egy nagyobb területet kihagynak a vágásból. Mint megtudtuk, nem véletlenül kaszálnak ilyen furcsán a szakemberek. Veszprémben és Budapesten is élen járnak a módszerrel.
  • Szerző: Ripost

Egy fotósorozatot tettek közzé Facebookon, a Városom, Veszprém nevű oldalon arról, hogy az észak-balatoni megyeszékhelyen a parkoknak sokszor csak a felén vagy harmadán vágják le a növényzetet, de előfordul, hogy csak a járda melletti 40-50 centis részt kaszálják. Többen hanyagsággal vádolják a munkásokat, de szakemberek rávilágítottak, hogy a szándék feltehetően a környezet védelme.

 

Mozaikkaszálásnak hívják ezt a módszert, és nagyon hasznos

– mondta a %% kérdésére Mészáros György, egy Pest megyei kertészeti cég vezetője.

„Csak azon a részen kaszálnak rendszeresen, ahol az valóban szükséges, a többi részen hagyják, hogy a vadnövényzet megnőjön, és egy-egy területet felváltva kaszálnak. Jó lenne, ha ez az egész országban elterjedne. Kaszáláskor ugyanis olyan növényeket is levágnak, amely a méhek és apró bogarak élettereként szolgálnak, ráadásul az árnyékot adó vadnövényzetre szükségük van például a gyíkoknak is, de a kisebb madarak is szívesen hűsölnek ilyen részen. Ha kaszálás után az apró állatok eltűnnek, elmarad a növények beporzása is, amely egy ördögi kört indít el, és a tűző napon a rövidre vágott füves rész is kiég.”

De mi lesz a parlagfűvel, az allergiásokkal?

„A kérdés jogos, mozaikkaszálás esetén nem szerencsés a vegyszer használata sem, marad a kézi gyomlálás, feltéve ha találunk ilyen helyet, ugyanis az ilyen módon kaszált növényzetben jóval kevesebb a gyomnövény” – vélekedik a szakember.  

A fővárosi Főkert Nonprofit Zrt. kérdésünkre elmondta, hogy Budapesten is egyre több ilyen hely van. A Gellérthegy oldalán ilyen módszerrel segítik a növényzet sokféleségének fennmaradását, de így kaszálnak a Nehru-parton és néhány természetvédelmi területen is.

És ezeket olvastad már?