INSIDER

Ezért halnak meg annyian a Balatonon

Tavaly, illetve 2015-ben 11, 2014-ben pedig 8 fulladásos eset történt. Ezek egy része vízibiciklizés közben történik, sokan ugyanis nem tartják be az alapvető szabályokat, aminek tragédia is lehet a vége.
  • Szerző: Ripost

Legutóbb vasárnap kora délután esett vízibicikliről a Balatonba egy 35 éves férfi, akit tegnap holtan találtak meg a vízimentők. Az eset Siófok-Szabadisóstónál történt. A Balatonnál évente  legalább 10 fulladásos eset történik, az áldozatok egy része vízibiciklizett.

Komoly veszélyei lehetnek például annak, ha felhevült testtel, teli gyomorral, vagy alkoholos állapotban ugranak vagy csúsznak a vízbe! De az általános szabályokon kívül számos más körülményre is oda kellene azoknak figyelni, akik vízibiciklizésre adják a fejüket:

  • Gyakran tévednek ugyanis hajóútra fürdőzők a járművel, ami tilos lenne! Ekkor elég akár egy kis szél, máris messze sodorja a biciklit a víz. De az sem jó, ha a strandolók között, a parthoz közel hajtják a biciklit, hiszen – a víz alatt úszók miatt is - könnyen baleset lehet a vége.
  • Néhányan nincsenek tisztában azzal, hogy a kikötőkben mindig kikotorják a medret, ott pedig – a rosszabb úszók is – bátran beugranak a mély vízbe.

  • Életveszélyes az is, ha nem győződnek meg eléggé a víz mélységéről és a túl sekély vízbe ugranak – ráadásul fejest. Pár éve így halt meg egy férfi, akit a parton hiába próbáltak újraéleszteni. 2016-ban például egy vízben térdelő férfi miatt hitte azt egy ember, hogy mélyebb a víz, ezért ugrott fejest. Neki szerencséje volt, túlélte a balesetet.
  • A keskeny öbölben nagy szél esetén kimondottan nehéz kitekerni a biciklit a kikötő irányába, ezért gyakran "menteni" próbálják a helyzetet a strandolók. A vízibicikliről vízbe ugranak - a sziklák közé -, majd megpróbálják kitolni a járművet a kikötőbe. Ez azért veszélyes, mert a sziklák könnyen szétvághatják a fürdőző lábát, ami ráadásul könnyen be is görcsölhet.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?