Létrehozva: 2020.03.25.

Ezért borítják szívek az ablakokat Magyarországon – megható történetek

„Szívet az ablakra!” névvel megható kezdeményezés indult. Az országos Szívtérképen már csaknem ezer hely van, ahol így hálálják meg, hogy értünk küzdenek...

A koronavírus miatt a legtöbb ember már nem jár ki az utcára, csak ha nagyon muszáj: dolgozni, élelmiszert vásárolni a boltba vagy ügyeket intézni. Vannak azonban, akik nem maradhatnak otthon, és nap mint nap kockáztatják az életüket másokért, amikor kilépnek a biztonságos lakásból. Nekik, vagyis többek között a mentőknek, tűzoltóknak, rendőröknek, egészségügyi dolgozóknak, bolti eladóknak, pénztárosoknak, benzinkutasoknak, önkénteseknek, takarítóknak szól a „Szívet az ablakra” kezdeményezés. Ennek lényege, hogy aki részt vesz benne, az rajzol egy szívet egy nagy lapra, és jól látható helyre kiragasztja az ablakra vagy a kapura, hogy így fejezze ki háláját mindenkinek, aki nem lehet otthon és értünk dolgozik. Ezt sokan gyermekeikkel együtt készítik el, akikkel így talán könnyebb megértetni, hogy miért nem mehet ki a tesóval és a mamival a játszótérrel és miért nem látogathatják meg a nagymamit, nagypapit. A Szívtérkép szerint jelenleg már mintegy ezer szív ragyog az ablakokon országszerte.

Illés Rozália: „Érden lakunk, egy 2 éves kisfiam és egy 11 éves kislányom van.”

Fotó: Illés Rozália

 

Szabó Bianka: „Kispestiek vagyunk, mi is csatlakoztunk a kezdeményezéshez, amit egy tatabányai csoportban láttunk. Együttérzünk!”

Szabó Bianka

 

Szabados Nikolett: „Néhányan még félvállról veszik a helyzetet, bandáznak összevissza itt Dunaújvárosban. De a többség otthon marad, úgy, mint mi is, így átvészeljük ezt a helyzetet.”

Fotó: Szabados Nikolett

 

Edit: „Mi Hódmezővásárhelyen lakunk. Hirtelen a négy fal közé szorítva nehezen telnek a napok a gyerekekkel, de megértik és tudják, hogy most nem megyünk sehova. Igyekszünk kreatívan, napirenddel dolgozni így talán könnyebb. A napirendben próbálunk az ovishoz hasonlítani. Reggeli után pici mese nézés és szabad játék, majd lemegyünk a zárt udvarba játszani egy órát. Ebéd, alvás, délután játék és ha tudunk, ismét lemegyünk. Vacsora után a család együtt játszik fürdésig, utána fekvés. Így nyugis napokat tudunk biztosítani. A nagyszülőkkel, dédivel skype-on tartjuk a kapcsolatot.”

Fotó: Ripost

 

Buda Tímea: „Hát, amennyire lehet, minden rendben nálunk. Újpesten lakunk, próbáljuk túlélni ezeket a napokat a nyolcéves kislányommal, Zoéval.”

Fotó: Buda Tímea

 

Németh Viktória: „Az elején nagyon rossz volt, a pici menni akart a szikszói nagyihoz, de most már megérti, és telefonon beszélünk vele. Igyekszem lefoglalni, most épp sógyurmát készítünk, de mindennap kitalálok valamit!”

Fotó: Németh Viktória

 

Takács Diána: „Nekünk elég nehézkes a tanulás, igazából ez az, ami nehézséget okoz. Négy gyermek van itthon, egy 9 éves, egy 8 éves, egy 5 éves és egy 9 hónapos. A gyerekek már több mint egy hete nem mentek ki az utcára, mi felnőttek is csak a boltba. Nehéz ez a helyzet, de kitartunk. Nehéz összehozni a tanulást két iskolás gyermekkel, egy óvodás gyermekkel, akit persze fejleszteni kell, meg még a kicsit is ellátni. Nekünk is tanulni kell, mit hogyan kell ebben a helyzetben csinálni.”

Fotó: Takács Diána

Szolyka Nikoletta: „Remélem, minél többen csatlakoznak a kezdeményezéshez!”

Fotó: Szolyka Nikoletta

 

Hantos-Sebők Mariann: „Csákberényen vagyunk, ez egy kicsi falu a Vértes szívében. Most kicsit nehézkes a bezártság miatt, de együtt bármit átvészelünk!”

Fotó: Hantos-Sebők Mariann

Némethné Romváry Zsófi: „Furcsa szerintem ez még mindenkinek, de próbáljuk túlélni a napokat. Én dolgozom, húsboltban vagyok eladó, a férjem van itthon a két gyerkőccel. Jó, hogy van, ki vigyázzon a gyerekekre, mert egyik mama önkéntes karanténban van, a másik nagyszülőkre meg nem merem bízni őket, mert halmozott betegségeik vannak. Na, meg így többet van együtt a család, szóval minden rosszban van valami jó.”

Fotó: Némethné Romváry Zsófi

 

A budapesti Havanna-lakótelepen élő 6 éves Maja szájmaszkos szívet rajzolt, és az ablakra teszi ki. Mint mondta, „mindenkinek küldöm, aki értünk dolgozik”.

Fotó: Ripost
Fotó: Ripost

Zöld vagy piros az ablakban: baj van vagy nincs baj?

Angliában zöld és piros jelzéseket raknak az ablakba, attól függően, hogy minden rendben van-e az adott házban vagy sem. Zöldet az tesz ki, akinél van élelmiszer és nincs szüksége segítségre, míg pirosat az, akinél ezek közül valamire szükség lehet, vagy tüneteket észlelt magán egy családtag.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris más feleségének vallott szerelmet

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

mandiner.hu

Kiosztotta az EP-t a spanyol képviselő (videó)

origo.hu

Az operatőrét agyonlövő Alec Baldwin rátámadt egy nőre, aki gyilkosnak nevezte - videó

ripost.hu

Tündéri: videón, ahogy Dér Heni kisfia legózik - ilyen nagyot nőtt már Beni

ripost.hu

Eltűnt egy 3 éves autista kisfiú, amíg a nagymamája teregetett

ripost.hu

Akkora pofonba szaladt bele a TV2 sztárja, hogy a fal adta a másikat

ripost.hu

Mindenét elvitték: üres otthonba kellett hazatérnie a 97 éves, vak özvegyasszonynak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Nem tudta kifizetni 20 milliós adósságát, láncra verve tartották

INSIDER

Holtan találtak rá az eltűnt nyíregyházi négygyermekes anyára

INSIDER

Szívszorító: anyák napját szervez a 15 évesen elhunyt Dominik édesanyja

INSIDER

Karácsony Gergelyen erőt vett a kapuzárási pánik