INSIDER

Ezen gondolkodnak a strandok a csepeli villámcsapás után

A csepeli eset mindenki szemét felnyithatta. Nem szabad vihar idején a fa alatt állni! De felmerül a kérdés: miért nincs a strandokon is viharjelzés? Tavaly halt is meg ember egy strandon villámcsapás miatt, most Csepelen is hajszálon múlt a tragédia.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Jobban van a 14 éves fiú és keresztapja, akiket a csepeli strandon ért villámcsapás, amikor beálltak egy fa alá a viharban.

Gyenesdiáson ölt is a villám

Csoda, hogy most Csepelen nem ismétlődött meg az egy évvel ezelőtti szerencsétlenség, amikor a gyenesdiási strandon hirtelen kitört viharban a fürdőzők egy fa alá menekültek, s beléjük csapott a villám. A mentők két embert is újraélesztettek a helyszínen, ám egyikük napokkal később belehalt a sérüléseibe a szombathelyi kórházban. Az akkori eset szemtanúi, akik unokáikkal élték túl a villámlást, azt közölték, hogy vihar esetén egy hangos riasztó, vagy kifüggesztett figyelmeztetés sokat segítene.

Miért nincs a strandokon is viharjelzés?

Úgy tűnik, a szörnyű eset sem volt elég ahhoz, hogy az emberek megtanulják, vihar esetén tilos fa alá állni… Ám a csepeli eset másra is figyelmeztet: lehet, hogy a balatoni rendszerhez hasonlóan a „sima”, medencés strandokon is elkélne egy villogó viharjelzési rendszer kiépítése, ami hasonlóan a Balatonon, a Velencei-tavon, Tisza-tavon és Fertő-tavon is működőhöz, villogással figyelmeztetne a közelgő viharra.

 

„Nem riogatunk, hanem jelzünk”

A másik nagy tanulság: igenis vegyük komolyan az Országos Meteorológiai Szolgálat viharjelzéseit, és ne menjünk ilyenkor strandra, mert életveszélyes! Tegnapi közleményük szerint gyakran kritizálják őket, amiért „túl sok a zivatarriasztás, pedig az adott faluban/utcában stb. nem is volt zivatar” – de mint írják, vannak helyzetek, amikor valósággal fortyog a légkör, és nem lehet percre és utcára pontosan megmondani, mikor és hol pattan ki a vihar, de ha egy valaki életét is megmenti egy ilyen jelzés, már megérte! A zivatarjelzés ugyanis azt jelenti, hogy „egy adott térségben elégségesek a feltételek zivatar kialakulásához.”

Mit tegyünk, ha dörög az ég?

- Viharos időben semmiképp se tartózkodjunk vízben, mert a víz vonzza a villámot, és vezeti az elektromos áramot.

- Az elektromos antennák környékét is kerüljük el, mivel a fém szintén vonzza az áramot.

- A bicikliket is tartsuk biztos távolságban, magunktól legalább 50 méterre.

- Vihar idejére zárjuk be az ablakokat a lakásban és áramtalanítsunk! Ne álljunk az ablak közelébe!

- Ha viharban autózunk, maradjunk benn a kocsiban, zárt ajtók és ablakok mögött! Ha az autót villámcsapás éri, az utastérbe nem jut be az áram, hanem a földbe vezetődik.

- A villám többnyire a térség legmagasabb pontjába csap bele, ezért nem ajánlott magányos vagy erdőszéli fa alá húzódni, ha nincs más megoldás, akkor is a fatörzstől kb. 3-5 méterre ajánlott lekuporodni.

- Ha van egy ház a közelben, legjobb, ha annak közelébe húzódunk. Ha egy mezőn nincs a közelben se ház, se fa, legjobb, ha leguggolunk, összezárjuk lábfejeinket, és így várjuk meg, míg elvonul a vihar.

Egész héten viharos lesz az idő

Mára egész napra zivatarjelzést adott ki a meteorológiai szolgálat az egész ország területére, sőt, négy északkeleti megyében felhőszakadás is várható. Péntekig esős, viharos idő lesz, de amikor nem esik, 30 fok körüli hőséggel is számolhatunk.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?