INSIDER

Ezekkel a trükkökkel küzdenek a hőség ellen a leleményes magyarok

Még legalább egy hétig tart a 34 fokos kánikula, a városban és a lakótelepeken pedig, ahol megreked a forró levegő, még elviselhetetlenebb a forróság. Ám számtalan olcsó trükk segíthet a túlélésben.
  • Szerző: Ripost

Mára az ország összes megyéjére első fokú riasztást adtak ki hőség és felhőszakadás miatt, péntekre viszont hazánk területén mindenhol csak hőségriadó várható. Ráadásul a hét utolsó munkanapjára Pest, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az országos tisztifőorvos péntekig másodfokú hőségriadót rendelt el, melynek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon is elérje a napi középhőmérséklet a 25 fokot. Ez pedig tovább rontja a helyzetet, hiszen a napközben mérhető 34 fokos forróság éjszaka mindössze 10 fokot esik vissza, vagyis nyitott ablak mellett sem könnyű kipihenni az extra hőterhelés okozta fáradtságot, kimerültséget.

A nagy meleg komoly folyadékvesztést okoz, melynek pótlása döntő fontosságú. Alkohol és cukrozott üdítők, valamint a vízhajtó hatásáról ismert kávé és számos tea helyett ajánlott csapvizet, illetve ásványi anyagokban gazdag ásványvizet fogyasztani. Ne csak akkor igyunk, ha szomjasak vagyunk, mert a szomjúságérzet már a kiszáradás jele!

 

Apró trükkök segítenek a kánikula idején:

1. Jégkockák a csuklón

Tegyünk néhány jégkockát egy lezárható nejlonba, majd azt csavarjuk kendőbe és hajgumival rögzítsük a csuklónkon! (Fontos, hogy a jég soha ne érintkezzen közvetlenül a bőrrel, mert fagyási sérüléseket okozhat!) A véráramlási pont hűtése az egész testre kihat.

2. Palackozott hideg

A nedves törlőkendőbe csavart hideg vizes palack alig húsz perc alatt alaposan lehűl a mélyhűtőben, és papírban tartva a nagy hőség ellenére is meglepően sokáig hűsítően hideg marad.

3. Strand a balkonon

Állítsunk kis kerti medencét az erkélyre, és ha nem süt oda a nap, töltsünk bele langyos vizet, majd felügyelet mellett hagyjuk pancsolni a gyerekeket!

 

A további hűsítő ötleteket megtalálod a szerdai %% napilapban, melyben arról is olvashatsz, hogyan alhatsz jól a kánikulai éjszakákon! Keresd az újságárusoknál!