INSIDER

Ezekkel a megható szavakkal búcsúztak a nagy magyar írónőtől

Jókai Anna temetésén részt vett a miniszterelnök, a köztársasági elnök és Budapest főpolgármestere is.
  • Szerző: Ripost

Végső búcsút vettek a Kossuth-díjas írónőtől.

Jókai Anna időtálló életművet hagyott hátra, amellyel a magyar irodalomtörténet része lett - erről beszélt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Tarlós István főpolgármester is Jókai Anna, a nemzet művésze búcsúztatásán hétfőn a Magyar Szentek Templomában, Budapesten.

A gyászszertartáson részt vett többek között Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

Tarlós István búcsúbeszédében felidézte, hogy évtizedes barátság kötötte össze a Budapest díszpolgára címmel is kitüntetett alkotóval. A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy Jókai Anna életműve igazi erkölcsi minta; munkáiban mindig a jóra igyekezett felhívni a figyelmet.

Jókai Anna halála a nemzet nagy vesztesége - mondta Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke. Hozzáfűzte: Jókai Anna makacs tényeket mondott fontos részletekkel, amelyeket nagy életszemlélettel összegzett. Most műveivel együtt kér bebocsátást az örökkévalóságba.

Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője úgy fogalmazott: Jókai Anna fordulatos, sokszor nagyon keserves és nehéz életútjának egyik legfontosabb gondolata, hogy nem másokban és a külső körülményekben kell keresni a hibát, rosszat, a torzultságot, a bűnt, hanem saját magunkban.

Jókai Anna 2017. június 5-én hunyt el, életének 85. évében.

2015-ben a Forbes őt választotta a 8. legbefolyásosabb magyar nőnek a kultúrában.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?