Létrehozva: 2020.02.19.

Ezekért a bűnözőkért fizet szép summát a rendőrség

Megoldatlan ügyek és szabadlábon élő gyilkosok – milliókat is kifizet a rendőrség azoknak, akik információikkal elősegítik a gyilkosok kézre kerítését. Hétfőn 10 millió forintos vérdíjat ajánlottak fel annak, aki egy 2006-ban történt emberölés felderítésében segít. A Ripost utánanézett, milyen érdekes ügyekben van még kitűzve nyomravezetői díj – a közel 140 esetből persze csak néhányat tudunk felidézni.

10 millió forint

14 éve keresik az eltűnt édesanyát

2006. július 22 -én virradóra szentesi albérletéből nyomtalanul eltűnt Koncz Judit, magára hagyva kétéves kislányát, Diánát. Ezt a gyerek apja, D. Lajos jelentette be, aki kapcsolattartásra érkezett a kislányához. Kezdetben közigazgatási eljárásban vizsgálták az ügyet, de rengeteg gyanús körülmény merült fel. A nő papucsban, fehér alsóneműben és kék hálóingben volt, eltűnt a biciklije és az útlevele is, ami azóta sem került elő. Azon a hajnalon elpusztult Judit házőrző kutyája is, megmérgezték. Állatkínzás miatt is nyomozott a rendőrség, de a tettes nem került elő. Rábukkantak viszont a nyomozók a kertben az édesanya fél pár fülbevalójára.

Koncz Juditot ma is keresik
Fotó: police.hu

A kislányt az édesapja nevelhette tovább, aki két hónappal a haláleset előtt tért haza Németországból, ahol 16 hónapot ült börtönben lopásért. Ugyancsak furcsa, hogy a nő eltűnése után egy hónappal kézigránát robbant a szentesi jegyző házának erkélyén. A támadással D. Lajost gyanúsították, akiről mindenki tudta, hogy haragban áll a jegyzővel, de kedden jogerősen felmentették.

A nő holtteste nincs meg, pedig korábban a Tiszában is keresték. A rendőrség most azt reméli, hogy a 10 millió forintos nyomravezetői díj kellő ösztönzés annak, aki tud valamit arról, ki gyilkolhatta meg az édesanyát és hová rejthette a holttestét.

1 millió forint

Fejbelőtték a benzinkutast

2002. október 4-én lelőtték a veszprémvarsányi benzinkút kezelőjét, a 35 éves Rummel Pétert. A férfi egyedül dolgozott a kúton, amikor belépett három idegen. A helyszínelés során számos lábnyomot találtak, a legtöbbet természetesen olyanoktól, akik naponta bejártak az irodába, háromféle lábnyomnak azonban nincs meg a gazdája. Feltételezhető, hogy valaki közülük adta le a végzetes lövést. Alighanem rablótámadásról van szó, hiszen a kút a településen kívül van és nem volt bekamerázva. A nyomozók úgy rekonstruálták a történteket, hogy ketten nézelődhettek, míg a harmadik kért valamit, és amikor fizetnie kellett volna, akkor emelte fegyverét a kutasra. Péter nem állt ellen, így felkapták a pénztárgépet és kivitték a kocsiba. Elvittek 50 ezer forintnyi telefonfeltöltő kártyát és nagy mennyiségű cigarettát is, összesen 1,3 millió forint értékben. Megkérdezhették a kutast, hogy hol tartják a nagyobb összeget, mert Péter bevezette az egyik rablót az irodai páncélszekrényhez, ott lőtték főbe. A gyilkos megijedhetett vagy a barkácsolt fegyver magától is elsülhetett. A rablók otthagyták a páncélszekrényt és elmenekültek. A fegyverrel azóta sem követtek el bűncselekményt, és a feltöltőkártyákat sem használták.

A kirabolt benzinkút. Fotó: kisalfold.hu

1 millió forint

Reklámszatyorba csomagolta az újszülöttet

Fotó: Bors

2013. április 22-én Balassagyarmaton a Patvarci út és a Veres Pálné út melletti erdős területen, az ún. Springa-dombon az arra sétálók műanyag szatyorba, illetve egy ruhaneműbe csomagolva halott újszülöttet találtak. A fiúgyermek 24-48 órán belül születhetett. Az anyát azóta is keresi a rendőrség.

Rajz az anyáról. Fotó: police.hu

 

1 millió forint

Baltával verték agyon a házaspárt

2011. április 17-én brutálisan meggyilkoltak egy idős házaspárt Szikszón. Először egy magát rendőrnek kiadó férfi felhívta őket és azt mondta nekik, hogy idegenek másztak be a kertjükbe, de a rendőrség nemsokára megérkezik hozzájuk, ezért hagyják nyitva a kaput. A 83 éves férfi és 79 éves felesége gyanút fogott, ezért hívták a 112-es segélyhívót. Az ügyeletes tiszt arra kérte őket, hogy zárkózzanak be, ne engedjenek be idegeneket, rendőrt küld a helyszínre. A házaspárhoz valóban egy idegen csengetett be, ezért újra hívták a rendőrséget, de mire a rendőrök kiértek, az idegen eltűnt. Másnap azonban sikerült valakinek megtévesztenie az idős házaspárt, mert a késő esti órákban beengedték a házukba. Már aludtak vagy aludni készültek, a hálóruhára vettek fel kabátot, úgy nyitottak ajtót.

Fotó: police.hu

A két idős ember megkötözött holttestét az épület más-más részein, három nappal később találta meg az egyik szomszéd. Halálukat többszörös koponyatörés okozta: agyonverték őket egy baltával. 2018-ban a rendőrség letartóztatott egy férfit, aki megbukott a hazugságvizsgálón. Jelenleg is folyik a nyomozás, de a rendőrség továbbra sem vonta vissza a vérdíjat.

3 millió forint

Ki ölte meg Szathmáry Nikit?

1998. január 14-én tűnt el a hétéves Szathmáry Niki.

Fotó: facebook

Gyulán a néptánc órájáról indult hazafelé, de soha nem érkezett meg. Három éven át az egész ország eltűntként kereste, akkor találták meg zsákba csomagolt holttestét a nádvágók. A gyermek borzalmas gyilkosság áldozata lett, de azóta sincs meg a tettes.

4 millió forint

Pénzszállító autó volt a célpont

2009. szeptember 17-én éjszaka a Group 4 Security Kft. pénzszállító autóját lövésekkel állították meg az M1-es autópályán, majd megpróbálták kifosztani. Az elkövetőket megzavarták a helyszínre érkező rendőrök. A támadók rálőttek a rendőrautóra és a benne ülő rendőrökre, és az értékeket hátrahagyva elmenekültek. A támadás során az egyik rendőr életveszélyesen megsérült. A rendőrség még abban az évben felajánlott a nyomravezetőnek kétmillió forintot, amit a cég megtoldott ugyanennyivel.

Fotó: MTI

10 millió forint

Rálőttek a rendőrpalotára

2007. február 13-án legalább 15 lövés érte a rendőrség budapesti, Teve utcai székházát. A támadást látta a parkolóőr, illetve a székház előtt álló rendőrök is, sérült nem volt. Az elkövetők egy sötét Volvo 3-as autóval menekültek el, melynek a hátsó részén lévő Volvo-feliratból az utolsó „O” betű hiányzott. A mai napig nem tudni biztosan, kik lőttek.

Fotó: Ripost / Markovics Gábor

Ki kaphatja meg a kitűzött díjat? Az összeg annak fizethető ki, aki a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személy kilétével kapcsolatban olyan konkrét adatot vagy információt tud szolgáltatni, amely a nyomozást eredményre vezeti és az elkövető azonosítását, felelősségre vonását közvetlenül elősegíti. A rendőrség szükség esetén garantálja, hogy az informátor személye titokban marad, illetve gondoskodik védelméről, amennyiben az indokolt. A nyomravezetői díj egyébként adóköteles, meg kell utána fizetni a 15 százalékos személyi jövedelemadót. 100 millió forint volt a legtöbb A valaha volt legnagyobb vérdíj Magyarországon 100 millió forint volt, amit az emlékezetes romagyilkosságok felderítéséért ajánlottak fel. Végül ezt az összeget senki nem kapta meg. Ugyancsak nem fizettek annak a férfinak, aki megtalálta a móri, nyolc halálos áldozatot követelő bankrablás fegyvereit. A 25 millió forintos vérdíjat az a K. Attila kapta meg, aki rossz nyomra vezette a rendőröket. Szebenyi István azóta is harcol az igazáért és a nyomravezetői díjért. A Teréz körúti robbantó leleplezése is 10 millió forintot ért volna, de senki nem szolgált rá.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem atombomba volt, még csak pukkanás sem: Magyar Péteren röhögnek az interneten - itt vannak a legjobb mémek!

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben – Egyedül Ukrajna nem ítélte el az oroszországi vérengzést

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

„Mi bajotok van?” — MC Hawer kiakadt a Házasság első látásra bombázóira

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte