INSIDER

Ezek az új hungarikumok, érdekes dolgokkal bővült az értéktár

A magyarság csúcsteljesítményét mutatják az újonnan felvett értékek.
  • Szerző: Ripost

A Hungarikum Bizottság 25. jubileumi ülésén, csütörtökön döntöttek. A csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a klasszikus magyar szablyavívás, a szőregi rózsatő, valamint a tiszavirág és tiszavirágzás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Csíksomlyói Búcsú és Kegyhely

A székelyek középkori eredetű vallási zarándoklata és zarándokhelye az öszzmagyarságnak jelentős eseménye és helyszíne. A magyar katolikusok pünkösdkor itt gyűlnek össze : sok zarándok gyalog érkezik, kegytemplomban és a hegynyeregben misét tartanak. A búcsú a vallási ünnep mellett a világ különböző tájaira szakadt magyaroknak találkozóhelye .

A magyar szablyavívás

A magyar kardiskola alapja, ezért nemzeti érték. A Belső-Ázsiából származó fegyver, ami Európába az ázsiai lovas népekkel került be, mint könnyű lovassági fegyver a magyaroknál is alap volt, már a népvándorlás korában használták, egészen az első világháborúig.

A tiszavirág és a tiszavirágzás

A tiszavirág nevével ellentétben nem virág, hanem egy rövid életű kérészfaj és ennek a szaporodása a tiszavirágzás. Általában június közepétől a hónap végéig tart a látványos természeti jelenség.

A szőregi rózsatő

Magyarország egyetlen rózsatőtermesztő tájkörzetében, Szőreg környékén évente több millió rózsatő nevelkedik. A Közép-Európában is egyedülálló földrajzi és környezeti adottságokhoz közel másfél évszázados hagyomány, tapasztalat és szakmai tudás társul.

 

Ezzel a bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe jelenleg 75 érték van, míg a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma 175-re emelkedett.

Ami most az értéktárba került, az újabb felterjesztéssel lehet majd hungarikum.

A Magyar Értéktárba vette a tegnap a bizottság a hajdúnánási szalmafeldolgozást, mint tradicionális háziipari tevékenységet, az 1568-as vallásszabadság törvényt, a Tavaszi emlékhadjáratot, az újfehértói fürtös meggyet, a beregi keresztszemes hímzést, az aracsi templomromot és az aracsi követ, a kocsi kocsit, illetve a balatonfüredi Anna-bált is.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?