INSIDER

Büszkék lehetünk: magyar felfedezések fékezhetik meg a járványt Európában

Nemzetközi projektben segítik a koronavírus elleni küzdelmet a Pécsi Tudományegyetem virológusai, akik egy már ismert orrspray vírusellenes hatásait bizonyították be. A szer a betegség kialakulását és súlyos lefolyását is képes megakadályozni. Mutatjuk, milyen más, magyar kutatásokra lehetünk még büszkék.
  • Szerző: Ripost

A COVID-19 járvány idején számos gyógyszergyár a már meglévő készítményeit új nézőpontból vizsgálja annak reményében, hogy azok esetleg a vírus ellen jól felhasználhatóak. Ebbe a munkába kapcsolódtak most be magyar virológusok, akik szerepe később még kulcsfontosságú lehet. Élen járnak a magyar felfedezések – derül ki a Metropol összeállításából.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Orrspray lehet a megoldás a koronavírus ellen?

Egy osztrák biotechnológiai vállalat az elmúlt egy évben számos, már ismert készítményt, köztük például egy Magyarországon is kapható orrsprayt választott ki tesztelésre. A termék laboratóriumi vizsgálatait a dr. Jakab Ferenc professzor által vezetett Virológiai Nemzeti Laboratóriumban végezték el. „Nagyon jól sikerültek a kísérletek, komoly antivirális hatást mutatott a szer, szinte nullára csökkent a vírus replikációképessége” – jelentette ki dr. Jakab Ferenc, aki a jövőbeni tervekről is beszámolt.

Klinikai vizsgálatokkal folytatódik a munka

„Mivel egy forgalomban lévő, engedélyezett szerről van szó, most a klinikai kipróbálási fázis következik, amit az osztrákok és a németek már megkezdtek. Mindez nem valósulhatott volna meg akkor, ha a Pécsi Tudományegyetem virológusai a laboratóriumi kísérleteket nem végzik el, és nem tudjuk igazolni a szer hatásosságát. Emellett a nemzetközi tapasztalatokra építve a klinikai vizsgálatokat hazánkban is szeretnénk megkezdeni” – közölte a professzor.

Élen járnak a magyar felfedezések

A Pécsi Egyetem laborja

A betegség kialakulását és súlyos lefolyását is meggátolhatja a szer

A klinikai vizsgálatok arra szolgálnak, hogy kiderüljön, az azelasztint tartalmazó orrspray valóban képes-e visszaszorítani az orrnyálkahártyán a vírus megtapadását és szaporodását a fertőzés korai szakaszában, ezáltal megakadályozva a COVID-19 betegség kialakulását, vagy pozitívan befolyásolva a betegség lefolyását és súlyosságát. Az osztrák, magyar és német kutatók úgy vélik, hogy amennyiben ezek a vizsgálatok pozitív eredménnyel zárulnak, az áttörést jelenthet a vírusok terjedésének ellenőrzésében, és a jelenlegi járvány visszaszorításában.

Lezárult a bamlanivimab kipróbálási szakasza

Nemrég befejeződött a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben a bamlanivimab nevű, koronavírus elleni gyógyszer kipróbálási szakasza. Mivel az eredmények pozitívak, több helyen is alkalmazni fogják, és több ezer adagot rendelnek belőle, mivel a járvány harmadik hulláma miatt egyre több betegnek lesz szüksége a kezelésre. A bamlanivimab egy már meggyógyult beteg vérplazmájából készített úgynevezett monoklonális antitest, amely az esetek háromnegyedében megakadályozza, hogy súlyosabb szövődmények alakuljanak ki.

Már tavaly zöld utat kapott a magyar favipiravir

Az Egis gyógyszergyártó vállalat még tavaly áprilisban indította el favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszerfejlesztését, ami az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI) decemberben meg is kapta az engedélyt. A favipiravirnak rendkívül jó vírusölő hatása van, a szert külföldön is több helyen alkalmazták koronavírusos betegek kezelésénél. A tapasztalatok szerint a szokásos 11 napos lefolyás helyett a legtöbben 4-5 nap alatt átestek a betegségen.

 

A remdesivir csökkenti a halál kockázatát

A favipiravir mellett a remdesivir is egy olyan gyógyszer, amelyet Covid-terápiában használnak és hazai használatbavételére az OGYÉI engedélyt adott. Azok a páciensek, akik ezt a hatóanyagot kapták, rövidebb idő alatt gyógyultak meg és hamarabb hagyhatták el a kórházat, körükben alacsonyabb volt a halálozási arány is, mint azoknál, akik placebót kaptak. A remdesivirt itthon kombinált terápia részeként alkalmazzák, és még egy páciensnél sem tapasztaltak súlyos szövődményt.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?