INSIDER

Ezek a gusztustalan lények letarolják a magyar kerteket

Invázió van a magyar kertekben, egyre elkeseredettebb a harc a csigák ellen.
  • Szerző: KF

Baranya megyében újra támadnak a spanyolcsigák. A gusztustalan állatok mindent megrágnak, ami zöld.

Mire veszélyes ez a csiga?

Mindent befal, még a kamrában tartott zöldségek sincsenek biztonságban tőle. Ez a csigafaj a nedves, árnyas területeket kedveli, az idei csapadékos időjárás különösen kedvező volt számukra.

Hogyan lehet irtani?

1. A kézi módszer

Sokan a kézi módszert választják a csigák irtására: a kártevő napközben elbújik a föld repedéseibe, de reggel és este, mikor előmerészkednek hűs búvóhelyeikről, a gazdák össze tudják gyűjtögetni a növényekről a fürtökben lógó csúszómászókat. Vannak, akik rögtön hipós vízbe dobják a befogott csigákat – bár nem humánus módszer, de ezek az állatok már annyi keserűséget okoztak a kertészeknek, hogy érthető a „kegyetlen bánásmód”.

2. Kacsával

A spanyolcsigát csak egyetlen szárnyas hajlandó megenni: ez az indiai futókacsa. A baranyai Mánfán a 2011-es pusztítás során már azt tervezték, hogy nyitnak egy „kacsakölcsönzőt” – végül csak két kiskacsa került a faluba. Akik bár szaporán pusztítják a kártevőket, de gyakran belecsípnek a növénybe is. A kacsa mellett szól az is, hogy a húsa ugyanolyan könnyen kezelhető és fogyasztható, mint a házi kacsáé.

3. Felszórás

Emellett vannak más védekezési módszerek is a szakemberek szerint: ahogy más csigáknál is, itt is érdemes felszórni a mászás nyomát sóval vagy fűrészporral, amely kiszívja a nedvességet – a gipsz- és mészpor pedig még meg is égeti a csiga nyálkásító szerveit, garantált halált okozva.

4. Csali

Ugyanígy a mászás helyére lehet kirakni kereskedelmi forgalomban kapható csigaölő szereket. Csalétekkel egy helyre lehet őket vonzani, ekkor viszont a gazdáknak kell összegyűjteni és megölni a spanyolcsigákat, a csigakerítéshez pedig elektromos áramra is szükség van.

5. Büdös növények

Van néhány növény, amely jellegzetes szagának köszönhetően távol tartja a csigákat a terméstől – érdemes tehát paradicsomot, fekete ribizlit vagy éppen begóniát telepíteni a kertbe.

Sajnos azonban a spanyolcsigák kiirtásával még nem kerülünk közelebb ahhoz, hogy a kertünket semmilyen kártevő ne fenyegesse – idén ugyanis ellepték az országot a lepkekabócák, poloskák és harlekin katicák.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?