INSIDER

A virológus elárulta: ez történik, ha már lappang benned a vírus, és oltást kapsz!

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mi történik, ha már elkaptuk a vírust, de lappang bennünk a betegség és így kapjuk meg az oltást. Tóth Sándor virológus most elárulta.
  • Szerző: Ripost

Egyre többen számolnak be arról, hogy a koronavírus elleni oltást követően, néhány nap múlva megbetegedtek, és a tesztjük is pozitív lett. A jelenség kapcsán Tóth Sándor virológus a -nak elmondta: le kell szögezni, hogy az oltásoktól ez nem történhet meg, hiszen nem tartalmaznak élő vírust, így valószínűleg vagy lappangott már bennük a vírus, vagy szerencsétlen módon közvetlenül az oltás után fertőződtek meg, és az még nem tudta kifejteni a hatását, hiszen arra kell pár nap az első vakcina felvétele után.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nem okoz problémát, ha lappang bennünk a vírus és úgy oltanak be.

Nem okoz problémát, ha lappang bennünk a vírus és úgy oltanak be. Fotó: MTI

Felmerült azonban a kérdés, hogy ha már valakiben lappang a vírus, és úgy kapja meg az oltást, az vajon mit jelent, milyen hatással lesz rá a vakcina?

Tóth Sándor erre is megadta a választ:

„A domináns immunválasz a fertőzésre érkezik, tehát a vakcinával ártani nem fogunk, csak nincs értelme, sajnos hatástalan” – emelte ki a szakember, aki azt is hozzátette: ilyen esetben a tünetek kapcsán is arra számíthatunk, mintha meg sem kaptuk volna az oltást.

„A vírusnak 1-5 napos előnye van ilyen esetben a vakcinával szemben. Az első oltást követően az első, az IgM immunválasz 3 nap után jelenik meg, az erősebb, az IgG pedig 7-8 nap után” – részletezte a virológus az okokat, majd azt is kiemelte: amikor a vírus megfertőz, akkor a vírus valamennyi antigénjével szemben elindul a immunválasz.

Egyik vakcina sem segít, ha már oltás előtt, vagy közvetlenül utána kapjuk el a vírust.

Egyik vakcina sem segít, ha már oltás előtt, vagy közvetlenül utána kapjuk el a vírust. Fotó: AFP

„Amikor a jelenleg hazánkban elérhető vakcinák közül valamelyiket megkapjuk, akkor csak a tüskefehérje ellen indul meg az immunválasz. Elképzelhető, hogy némi késéssel elkezd többlet ellenanyag képződni az oltás hatására, de sajnos ekkor már ez a típusú reakció a vírusra adott reakció mögött marad” – indokolta Tóth Sándor, aki azt is elmondta: a kínai vakcina esetében is ez lesz a helyzet, mert az élő vírusra adott immunválasz erősebb, mint az elölt vírusra adott.

Felfutóban a 3. hullám, csak a gyors oltási kampány segíthet

„A koronavírus-járvány harmadik hulláma felfutóban van, ezért az embereknek átgondoltan, nem indulatból kell dönteniük az oltásról, hiszen az életükbe is belekerülhet. Mindenkit arra kérek, hogy regisztráljon, jelentkezzen, menjen be, oltassa be magát, ha lehet, fogadja el azt, amit éppen kínálnak neki” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az újraindításról szóló konzultációt egy nap alatt már 120 ezren töltötték ki. ITT lehet jelentkezni!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?