INSIDER

Ez már háború! Motorost üldöztek a vadkanok Debrecenben!

A Nagyerdőben kergettek egy motorost a vaddisznók! A halálra rémült férfi húzta a gázt, ahogy csak bírta, hogy meglépjen a disznók elől, amelyek majdnem felöklelték.
  • Szerző: Ripost

Újra vaddisznó-para van Debrecenben! Néhány nappal ezelőtt piknikezőkben állt meg az ütő, amikor az erdőből tucatnyi vaddisznó toppant eléjük. A kirándulók abbahagyták az uzsonnamajszolást, és szép csendesen, lélegzetvisszafojtva továbbálltak, hátha nem esik bajuk. Nem esett.

Károlynak viszont nem volt ekkora szerencséje. A férfi nevét saját kérésére megváltoztattuk, Károly ugyanis tilosban járt. Motorozni ment a napfényes időben az erdőbe, ahova a jogszabályok szerint nem szabadna. Ha elkapják, minimum 300 ezer forintra megbüntetik.

Épp leszálltam a motorról, hogy kicsik lazítsak, amikor feltűnt tőlem 14-15 méterre egy vaddisznó. Köpni, nyelni nem tudtam. Aztán felpattantam a motoromra és beindítottam. Hiba volt, mert az állat nem el-, hanem felém rohant. Bepánikoltam és tövig rántottam a gázt

- mesélte %%-nak a férfi, aki most már nevet saját magán, de akkor, ott nem volt ennyire jókedélyű.

A vaddisznó utánamrohant, hátrafordultam és láttam, hogy üldöz, akkor már majd besz.rtam, annyira megijedtem

- magyarázta a férfi, aki végül lerázta a vadkant és megígérte: soha többet nem motorozik a Nagyerdőn.

Ez egy hülyeség. A vaddisznó az nem kutya, nem ugat és nem kerget motorosokat!

- mondta a %%-nak hitetlenkedve a hajdú-bihari fővadász. Papp Zoltán szerint a vaddisznók csak akkor támadnak, ha sebzettek, vagy ha a kicsinyeiket veszélyezteti valami.

Az lehet, hogy voltak malacai, és a koca megijedt a motor hangjától és elkergette. De ez nem a vaddisznó hibája.

A fővadász elmondta, hogy a debreceni Nagyerdő egy része ugyan külterületnek számít, de egy másik része benyúlik a lakott területre. Emiatt sétálnak be az állatok az emberek közé.

A vaddisznónak nincs GPS-e, fogalma sincs, hogy hol vannak a közigazgatási határok.

Évek óta probléma Debrecen szélén, hogy a vaddisznók úgy flangálnak a házak között, mintha az lenne a természetes közegük. Legutóbb májusban lövöldöztek rájuk a vadászok, de úgy tűnik, ez sem riasztotta el őket.

Május végén nyolc vaddisznót lőttünk ki. Ismertük már ezt az alakulatot – nem név szerint –, de tudtuk, hogy kondában járnak be a lakott területre

- meséli Iván János, a Nagyerdő Vadásztársaság elnöke.

Körülbelül 30-40 vaddisznó van az erdőben. Azért járnak be az emberek közé, mert megszokták, hogy a piknikezők szemetelnek, meg azt is, hogy az út mentén találnak autóból kidobált maradékot.

Engedélyeztetni kell a kilövésüket

A szakember a %%-nak azt mondta: nehéz dolguk van, mert nem lövöldözhetnek kényükre-kedvükre lakott területen belül, ezért néhány hetes előkészület kell ahhoz, hogy ritkítsanak a disznókon. Ráadásul előbb az önkormányzatnak kell engedélyeznie a vadászatot, aztán a rendőrségnek kell rá kimondania az áment.

A debreceni önkormányzat a %%-nak azt írta: egyelőre nem terveznek újabb vaddisznóvadászatot, mert legutóbb májusban volt.

És ezeket olvastad már?